Hlavní obsah

Beznohé slůně dostalo protézu

Novinky, Novinky, jendhamuni.com

Dobrovolníci z nevládních organizací ochránců přírody a kambodžská firma vyrábějící protézy spojili síly a vyrobili slůněti jménem Čouk protézu nohy, o kterou mládě přišlo před dvěma lety v nastražené pasti.

Článek

"Nebyli jsme si jistí, zda to bude fungovat, když tu nemáme potřebné materiály," řekla vedoucí projektu Cathy McConnellová. "Ale celá parta to s nadšením přijala jako výzvu," dodala.

Slůně našli ochránci přírody před dvěma lety s poraněnou nohou, kterou mu museli veterináři amputovat. Dávali mu jen malé naděje na přežití, ale Čouk se po amputaci vykřesal i z rozsáhlé infekce. Stále však měl problémy s rovnováhou a začala se mu deformovat zdravá pravá přední noha. 

První protéza byla vyrobena ze stejných materiálů, které se používají na výrobu protéz pro lidi. Její základ tvořila guma z pneumatiky. Přestože se slůně naučilo s protézou obstojně pohybovat, umělou končetinu bylo potřeba často opravovat. Proto nadšenci přistoupili k výrobě nové protézy z vylepšeného materiálu a s lepším a pohodlnějším designem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám