Hlavní obsah

Barbie má tlusté kotníky, prohlásil francouzský návrhář

Známý francouzský návrhář Christian Louboutin prohlásil, že populární panenka Barbie má příliš tlusté kotníky pro jeho střevíčky. Figurka přitom dlouhodobě čelí kritice, že je příliš hubená a dává špatný příklad dívkám, které si s ní hrají.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Panenky Barbie na oslavě svých padesátých narozenin.

Článek

Louboutin, jehož boty charakteristické velmi vysokým podpatkem a červenou podešví se prodávají v přepočtu až za 50 000 korun, trvá na svém.

Výrobci se dohodli, že k letošnímu 50. výročí panenky vytvoří tři nové typy Barbie, která bude mít štíhlejší nohy a slabší kotníky.

Mimořádně populární panenka se stala už několikrát předmětem kontroverzí. Její výrobce, americká společnost Mattel, byla už v minulosti kritizována za to, že je Barbie příliš vratká. Jiné studie zase poukazovaly na to, že má příliš málo tělesného tuku.

Na Mattel se také snesla vlna kritiky za to, že vytvořila černošskou panenku, která postrádá černošské rysy ve tváři a vypadá prostě jako bílá Barbie nabarvená na černo. Nedávno dal americký výrobce na trh novou řadu černošské verze Barbie, která se liší od své předchůdkyně: má plnější rty, širší nos a výraznější lícní kosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám