Hlavní obsah

Pavián - útěkář se kvůli zimě po pěti dnech sám vrátil do zoo

Právo, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Ošetřovatelům brněnské zoo se v úterý dopoledne podařilo lapit uprchlého opičího recidivistu. Paviána Heika, který byl na útěku od minulého pátku uspali narkotizační puškou. Zima jej totiž zahnala zpět do důvěrně známého prostředí zoo, kde jej v pavilonu zeber zahlédl jeden ze zaměstnanců. Vše ostatní bylo dílem okamžiku.

Článek

„Azyl a teplo hledal Heiko, kterému bylo zjevně smutno, u zeber v jednom z koutů naší zahrady. Tam si ho všiml ošetřovatel  Tomáš Kříž, který pohotově otevřel jedny z postranních dveří do ubikací zeber. A Heiko, zřejmě váben teplem, tam skutečně vešel. To už jsme však byli na cestě,“ uvedl ke konečně úspěšnému odchytu Stanislav Martínek, veterinární lékař brněnské zoo, který měl také pevnou ruku a paviána dobře narkotizační střelou trefil.

Opičák pak stačil ještě přejít do tepla zimoviště žiraf a tam pod vlivem narkózy usnul. Podle Martínka mu už vzali krev, výtěry a všechny potřebné vzorky, které nyní podrobí laboratornímu vyšetření, mimo jiné i kvůli možnému zavlečení infekci do zahrady z pobytu „na svobodě“. Během nutné karantény se rozhodne, co bude s útěkářem dál.

Notorický útěkář

Podle některých by měl zahradu opustit a měli by ho poslat do jiné. Další se domnívají, že je mu v Brně dobře a je jen třeba se vyvarovat určitých chyb, které zvíře motivovaly k útěku. Pavián byl tentokrát na útěku pět dnů a celou dobu se pohyboval v okolí zahrady.

Opičákovi se podařilo překonat elektrický ohradník a utéct. Heiko z výběhu utekl už předloni. Také tehdy byl na nepovoleném výletě několik dnů. Heiko pak potrápil chovatele i strážníky.

Dželady, mezi něž Heiko patří, pocházejí z hor Etiopské vysočiny, kde žijí na travnatých svazích a skalách až do výšky 3500 metrů nad mořem.

Dželady, mezi něž Heiko patří, pocházejí z hor Etiopské vysočiny, kde žijí na travnatých svazích a skalách až do výšky 3500 metrů nad mořem.

Jsou to společenská zvířata, vytvářejí tlupy čítající až 500 jedinců. Živí se trávou, plody rostlin, kořínky a drobnými živočichy. Dorůstají do výšky až 70 centimetrů. V divočině žije asi 50 000 dželad, které trpí ničením životního prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám