Hlavní obsah

Desetiletý Brit je prý zázračným klavíristou, jakým byl Mozart

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Desetiletý Brit je zázračné, hudebně nadané dítě, které si prý nezadá s Mozartem. Tvrdí to alespoň jeho učitel klavíru po pouhých čtyřech měsících hudební výuky. Malý Shane Thomas cvičí jen čtyři hodiny týdně, ale hraje už na vysoké úrovni a komponuje v hlavě klasickou hudbu, napsal britský list The Daily Telegraph.

Článek

Chlapec poprvé usedl k piánu v sedmi letech a téměř okamžitě byl schopen hrát podle sluchu. Od té doby dostává lekce pod vedením učitele hudby pouhé čtyři měsíce.

"Když mi byly tři roky, říkal jsem tatínkovi, že umím hrát, ale nikdo mě nebral vážně. Ve škole můžu poslouchat výklad učitele, dělat úkoly a přitom komponovat hudbu v hlavě," řekl Shane.

Jeho soukromý učitel hry na klavír Richard Goffin-Lecar klučinu přirovnal k Wolfgangovi Amadeovi Mozartovi, který v dětství v Salzburgu 18. století projevil geniální schopnosti a stal se jedním z nejslavnějších skladatelů klasické hudby.

"Shane je jedinečný," prohlásil Goffin-Lecar. "Povznesl slovo 'nadaný' do jiné dimenze. Mnozí jistě považují přirovnání k Mozartovi za přehnaně nadnesené, ale kdo ho uslyší hrát, ví, že je to oprávněné," uvedl. "Příliš ho ani neučím, jenom mu udávám směr a pak se posadím a naslouchám. V podstatě je fenomenální," dodal.

Malý génius žije s osmačtyřicetiletým otcem Claytonem, čtyřletým bratrem a tříletou sestrou ve městě Woking v anglickém hrabství Surrey. Jeho rodiče žijí odloučeně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám