Hlavní obsah

Mladý Angličan trpí vážnou poruchou, má fóbii z žen

Novinky, Jakub Kynčl
Worthing

Sedmadvacetiletý Brit Neil Dando trpí neobvyklou, ale o to nepříjemnější fóbií. Pokud je blízko něj žena, začne dostávat návaly úzkosti a stane se z něj nervózní troska.

Foto: Profimedia.cz

Stydlivost brání mladému muži v seznámení se ženami.

Článek

V životě žádnou ženu nepolíbil, a to navzdory tomu, že je mu již 27 let. Neil Dando z Worthingu v hrabství West Sussex se nemůže přiblížit k žádné ženě, aniž by to pro něj mělo dramatické psychické následky. Bojí se, že mu bizarní trauma zabrání v tom, aby si ve svém životě mohl najít partnerku.

"V práci, kde je vše čistě profesionální, je to docela v pořádku. Naopak jakmile jde o kontakt s nějakou dívkou, která se mi jen trochu líbí, začne velký problém. Někdy už jsem si i zkoušel namluvit, že se mi někdo líbí, abych to u sebe vyvolal a nějak se přes to dostal, ale nedaří se. Čím více mluvím, tím více začnu přemýšlet a dostaví se stejné úzkosti," uvedl mladý muž.

Jeho problém zatím není registrovanou zdravotní indispozicí, ale byl roku 1987 popsán americkým profesorem Gilmartinem v knize Stydlivost a Láska: Následky a Léčba. Podle autora trpělo něčím podobným v USA roku 1987 až 1,7 miliónu lidí, Jejich stav však nemusel být ani z desetiny tak vážný a rozvinutý, jako u 27letého Angličana.

"Hledal jsem na internetu, čím to vlastně trpím. Přišel jsem na to, že nejsem sám a že na světě existuje mnoho dalších podobně trpících lidí. Byl jsem naivní, když jsem si vždy říkal, že mám smůlu, že něčím takovým trpím a že jednou někdy někdo přijde," konstatoval Dando.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám