Hlavní obsah

Živé larvy zachránily ženě z Brna nohu před amputací

V brněnské Nemocnici Milosrdných bratří začali v září k odstraňování odumřelé tkáně z ran používat larvy. Metodu nemocnice dřív aplikovala zkušebně ve své léčebně dlouhodobě nemocných. Po úspěšném testování a uzavření dohody se zdravotními pojišťovnami ji nyní začne poskytovat ve větším měřítku než dřív. V září na chirurgickém oddělení aplikovali lékaři larvy do rány nemocné ženě, což jí zachránilo dolní končetinu.

Foto: Profimedia.cz

Larvy mouchy lucilia sericata

Článek

Výhodou larvální léčby je její cílenost a šetrnost. Larvy se živí odumřelou tkání, kterou z ran odstraní, zatímco tu zdravou nechají být. Podle zdravotníků se lidé nemusejí bát žádné infekce nebo nedostatku hygieny. Larvy mouchy Lucilia sericata jsou pro účel speciálně vypěstované ve sterilních podmínkách laboratoře, dezinfekcí procházejí vajíčka i výživné medium, popsala konzultantka nemocnice pro chronickou ránu Martina Kunstová.

Úspěšnost léčby se podle mluvčího nemocnice Pavla Gejdoše ukázala v září, kdy na chirurgickém oddělení aplikovali lékaři larvy do rány nemocné ženě. "Pacientce se zachránila dolní končetina před amputací, dokonce opět chodí," řekl mluvčí.

Larvy zdravotníci používají nejčastěji k léčbě proleženin, bércových vředů nebo takzvané diabetické nohy. Při ní se nehojí rány vzdálené od srdce a hrozí amputace končetin. Léčbu kombinují s přikládáním obvazů různých funkcí, například takových, které potlačují infekci nebo zabraňují vniknutí bakterie do rány. Používají i fototerapii - léčbu světlem. "Zůstaneme-li jenom u lokálního ošetření rány, daleko bychom nedošli," dodala k léčbě Kunstová.

Reklama

Výběr článků

Načítám