Hlavní obsah

Číňané se učí vyzrát na přírodu, vynalézají obojživelná kola

– Peking
Novinky, Jakub Kynčl

Je až kuriózní, jak podobně mohou někteří lidé přemýšlet. V poslední době se mnoho Číňanů snaží ohlásit na patentovém úřadu "převratný vynález" - obojživelné kolo. Problém je, že s tímto nápadem přišel jejich krajan už před několika lety. Teď už se mohou tamější amatérští vynálezci předhánět tak maximálně v tom, kdo vynalezne kolo, které vypadá lépe či je jeho výroba nejméně nákladná.

Foto: Profimedia.cz

Wang Kuan-šun předvádí v srpnu roku 2009 svůj vynález.

Článek

Posledním šikovným vynálezcem je Teng Chuaj-pin, který kolo vyztužil jednoduchými sklopnými airbagy. Na zadní stranu pak přidělal pádla, na něž jsou připojeny šlapky kola.

"Na zemi to jezdí jako normální kolo, ale stačí nafouknout airbagy a můžete se plavit po vodní hladině rychlostí až pět kilometrů za hodinu," uvedl hrdý vynálezce, který doufá, že na svůj stroj získá patent. To je ovšem vysoce nepravděpodobné, jelikož není ani vzdáleně prvním vynálezcem podobného stroje.

Přestože Teng do výroby kola již investoval skoro 55 tisíc korun a mnoho času, na nápadu zřejmě nezbohatne. Jeho obojživelné kolo složené z 300 součástek, přičemž většinu z nich vyráběl a upravoval ručně, totiž není ničím novým.

Před měsícem a půl totiž přišel s obdobným nápadem 70letý Wang Kuan-šun a taktéž o něm neváhal informovat celý svět. A ani on nebyl první, dostávat se přes vodní plochy podobným způsobem už totiž napadlo desítky Číňanů. Jen získat sponzora a přivést svůj výrobek až k masové sériové výrobě se zatím ještě nepovedlo ani jednomu z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám