Hlavní obsah

Rytina Hitlera hrajícího šachy s Leninem jde do dražby

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rytina v aukci nesoucí název "Lenin mit Hitler beim Schachspiel in Wien 1909" (Lenin s Hitlerem při šachové partii ve Vídni roku 1909) půjde do dražby. Až doposud věděla o obrazu přitom jen skupina nadšených hráčů šachu, která si mohla o tomto díle přečíst v jedné z knih zabývajících se šachovými partiemi známých osobností.

Článek

Obraz, který půjde do dražby 1. října v aukční síni Mullock's v Ludlow, se může vydražit za slušnou sumu. Nad jeho pravostí sice vládnou obrovské pochyby, ale i tak se očekává, že nebude vydražen za méně než 40 000 liber, tedy 1,2 miliónu korun.

Autorkou díla má být Emma Lowenstrammová, Hitlerova vídeňská učitelka umění. Na zadní straně je pak obraz údajně podepsán od obou hráčů. Hitler roku 1909 pobýval ve Vídni jako pouliční umělec a Lenin byl tou dobou v exilu. Údajnou partii měli odehrát v domě prominentní židovské rodiny. Krátce před začátkem druhé světové války měla rodina utéci a většinu svých věcí věnovat své hospodyni.

Spis má dokazovat autentičnost

Nyní prapravnuk hospodyně obraz spolu se šachovou kolekcí, se kterou mělii partii Hitler s Leninem hrát, prodává přes aukční dům. Její cena by přitom mohla být skoro stejná, jako cena samotného obrazu.

Nejmenovaný prodávající je přesvědčen, že jsou předměty pravé, jelikož jeho otec prý strávil celý život tím, aby dokázal jejich autentičnost. Vytvořil dokonce spis o 300 stránkách, který obsahuje testy podkladu i rozbor jednotlivých podpisů a mnohé další poznatky. Pokud však něco experti zpochybňují, tak je to podobizna Lenina. Nemusí jít prý o Lenina, ale jen o některého z jeho přívrženců.

Hitler jako mladík

Pokud by byl obraz autentický, zachycoval by teprve dvacetiletého Hitlera s dvakrát tak starým Leninem hrající šachy v domě, kde se často scházeli politici a vedli u šachových partií žhavé diskuze. Jedná se o jednu z pěti stejných rytin, na kterých je Hitler zachycen, jak hraje u okna s bílými figurkami proti Leninovi, který hraje s černými v částečném stínu. Jako jediná z pětice je však tato rytina na zadní straně podepsaná.

Rytina mimo jiné vyvolává spekulace, o čem by se tito dva lidé, kteří významně ovlivnili dějiny 20. století, v roce 1909 bavili. Lenin, který odešel roku 1907 do exilu, byl již v té době vlivnou osobou politické scény.

Pravost nejasná, cenu má však i tak

"Zní to moc dobře na to, aby to byla pravda. Pravda ale je, že otec prodávajícího strávil celý život tím, aby dokázal pravost rytiny. Jen za experty, kteří obraz zkoumali, utratil obrovskou sumu peněz. Podle těch, kteří podpisy zkoumali, jsou na nějakých 80 procent pravé. Navíc existuje důkaz, že Emma Lowenstrammová skutečně existovala," uvedl zástupce aukčního domu Richard Westwood-Brookes.

I kdyby obraz nebyl pravý, i tak by byl extrémně cenným artefaktem. "Třeba i jen jako alegorický obrázek těchto dvou mužů hrajících šachy dost možná o celý svět," dodal Westwood-Brookes.

Jedna z prvních zmínek o této rytině se objevila roku 2000 v knize Persönlichkeiten und das Schachspiel na straně 188, přičemž autor o autentičnosti díla již také spekuloval.

Reklama

Výběr článků

Načítám