Hlavní obsah

Unikátní výstava v Chebu představuje Knedlíkové nebe

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb

Jaký je rozdíl mezi knedlíkem a Klossem? A jakou vůbec roli hrály brambory, housky a hlavně jaká se používala mouka pro vaření knedlíků? I na to najde odpověď návštěvník unikátní výstavy Knedlik – Kloss – Knödel aneb Knedlíkové nebe, která začala vernisáží v pátek večer v Chebu v tamním krajském muzeu.

Foto: Martin Polák, Právo

Návštěvníci výstavy si mohou prohlédnou dobové kuchyňské vybavení potřebné pro výrobu knedlíků.

Článek

"Na výstavě je zachycen rozdílný pohled na knedlíky v Bavorsku a v Čechách. Dějiny k nakousnutí, jak byla výstava nazvána na německé straně, porovnávají oblíbenost knedlíků u českých a bavorských strávníků, představují knedlíkovou kuchyni a odkrývají nejen stravovací návyky obou národů, ale i různé recepty opředené mnohými legendami,“ uvedla Eva Dittertová, ředitelka Krajského muzea Karlovarského kraje

"Cílem výstavy je ukázat, že tento poklad nezná hranice, že je naším společným dědictvím, které nezná jazykové ani územní rozdíly,“ doplnila ředitelka.  

"Výstava vychází z původní německé verze realizované v Deggendorfu a je rozšířena a doplněna o část českých reálií, nechybí ani česko - německý katalog, což je unikátní dvojjazyčný sborník původních příspěvků s knedlíkovými tématy,“ poznamenala Dittertová. 

Spolu s výstavou proběhne v prostorách muzea, ale i mimo ně, řada akcí pro laickou i odbornou veřejnost. "Budou uspořádány gastronomické soutěže s vybranými knedlíkovými tématy, kterých se dle příslibu účastní jako soutěžící i významné osobnosti regionu,“ láká ředitelka s tím, že gastronomické soutěže a speciální programy jsou připraveny také pro školy. Výstava potrvá do 10.ledna 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám