Hlavní obsah

Parní auto jelo 219 km/h a překonalo stoletý rekord

Právo, BBC, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celé století se automobilový svět domníval, že autům s parním motorem dávno odzvonilo. Už v roce 1906 sice Američan Fred Mariott dokázal s parním vozem pokořit rychlost 204 km za hodinu, ale ve vylepšení rekordu málo kdo doufal. Teď se to podařilo britským nadšencům.

Článek

Osmimetrová „varná konvice“ o váze čtyř tun, optimisticky pojmenovaná Inspiration, se v Mohavské poušti v USA při prvním okruhu řítila rychlostí 219 km/h. Pravidla mezinárodní automobilové federace však pro uznání rekordu vyžadují, aby soutěžní auto projelo okruh dvakrát behem jediné hodiny, a to jedním i druhým směrem.

V kokpitu Ispirace, „dítěte“ týmu z hampshirského Lymingtonu, seděl hlavní sponzor Charles Burnett III.

„Bylo to fantastické, vychutnal jsem si každý okamžik. Auto se řídilo nádherně,“ řekl po druhé jízdě Burnett. Jeho nadšení bylo pochopitelné - výkonem 243,15 km/h stvrdil překonání nejdéle platného rychlostního rekordu svého druhu na světě.

Inspirace měla na pokus poslední den: po příletu do USA se autu při jednom z prvních tréninků „zavařil“ motor. Ten tvoří 12 nádrží protkaných trubkami - položeny za sebou by měřily přes tři kilometry. Vůz na ocelovém podvozku je postaven z materiálu na bázi uhlíkových vláken a hliníku a váží bezmála čtyři tuny. Teď jej čeká návrat do Británie a čestné místo v národním automobilovém muzeu v Beaulieu v Hampshire.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám