Hlavní obsah

Rybář v Otrokovicích chytil v řece piraňu, ale doma ji sežrala kočka

Otrokovice

Otrokovický rybář ulovil v místní řece Dřevnici jednu z nejdravějších jihoamerických ryb - piraňu. Téměř dvaceticentimetrového dravce chytil v neděli na návnadu rousnice. Piraňu nakonec nešťastnou záhadou sežrala rybářova kočka. Ve středu o tom informoval mluvčí otrokovické radnice Milan Plesar.

Článek

Do řeky ji nejspíše vypustil neznámý chovatel, kterému zřejmě překážela v jeho domácím akváriu.

"Po nedělní čtvrté hodině ranní jsem se vydal na ryby a hned první nahození bylo úspěšné. Podle pohybů jsem si nejdříve myslel, že jde o menšího lína, po vylovení ryby z vody jsem však nevěřil svým očím, protože šlo ... o piraňu s oranžovým břichem. Ta se přitom většinou vyskytuje hojně zejména v povodí Orinoka, Amazonky či Paraná," popsal rybář.

Vyskočila z vany a sežrala ji kočka

"Rybář si piraňu přinesl domů, kde ji dal do vany. Dravá rybka však z vany vyskočila, což se jí stalo osudným. Vzápětí ji totiž sežrala kočka," řekl Novinkám mluvčí Plesar s odkazem na výpověď rybáře.

Některé druhy piraní se ve volné přírodě chovají jako predátoři a v krátké době dokážou ohlodat či dokonce zabít i větší živočichy. V domácím akváriu ji však lze bez problémů chovat ve společnosti ostatních ryb. Její dravost se zde projevuje pouze při krmení.

V Jižní Americe jich dnes žije přes 30 druhů. V přírodních biotopech se živí drobnými rybami, mršinami, červy či hmyzem. Jen některé druhy napadají i teplokrevné živočichy a mohou být nebezpečné pro lidi.

Agresivita ryb přímo souvisí se zavodněním řek a dostatkem potravy. V období dešťů a stoupajících hladin toků piraně neútočí. Plní úlohu zdravotní služby, kdy požírají mršiny a živí se svou přirozenou potravou, jako jsou jiné rybky.

Přečtěte si také: Šok - Lemuři se ocitli na jídelníčcích
Vzácní madagaskarští lemuři se stali lákadlem luxusních světových restaurací. Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám