Hlavní obsah

Nejstarší školák světa zemřel před dokončením základního vzdělání

– Nairobi

Minulý týden zemřel Keňan Kimani Nganga Maruge ve věku devadesáti let. Poměrně požehnaný věk mu vynesl titul nejstaršího žáka základní školy na světě. Několikanásobný pradědeček Kimani usedl do lavice první třídy ve svých čtyřiaosmdesáti. Završit základní vzdělání mu ale v tomto životě přáno nebylo, zemřel před dokončením školy.

Foto: Profimedia.cz

Keňanovi zabránila v dostudování smrt. Ilustrační foto

Článek

Loni do jeho života zasáhlo povolební násilí v zemi, při němž mu shořel dům a musel se přestěhovat do domova důchodců v Nairobi. Nepřízeň osudu ale neoslabila jeho touhu po vzdělání a studoval tvrdě dál. V dokončení řádného základního vzdělání mu zabránila navždy až smrt.

V době, kdy byl dítětem, nemohl do školy chodit. Jenže s věkem rostla také touha po nezávislosti na okolí při čtení Bible, chtěl si v jejích textech hledat moudra sám bez pomoci dětí a vnoučat. A ke studiu počtů ho zase přivedla skutečnost, že mu kvůli neznalosti magie čísel krátili důchod.

V roce 2004, kdy keňská vláda zavedla v zemi bezplatné základní vzdělání pro všechny, Kimani nastoupil do školy v Eldoretu. A byl jedním z nejlepších žáků. Letos v únoru mu však lékaři diagnostikovali zhoubný nádor a do konce života ho učitelé individuálně vzdělávali přímo v domově důchodců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám