Hlavní obsah

Mamutí „masožravka“ zhltne i krysu

Právo, BBC, Michal Mocek

Nový druh masožravé rostliny objevili na Filipínách. Patří k největším svého druhu: živí se nejen hmyzem, ale její velké kalichy dokážou „zpracovat“ i malá zvířata jako např. krysy. Botanici ji objevili při expedici, která našla také modré houby a růžové kapradiny.

Foto: ČTK

Mamutí masozřavka spořádá i myš.

Článek

Rostlina dostala jméno Nepenthes attenboroughii podle britského přírodovědce a televizního redaktora Davida Attenborougha. Objevili ji na pahorkatině v centru filipínského ostrova Palawan. První zprávy o ní přinesli už v roce 2000 dva misionáři, kteří tu bloudili třináct dní.

V roce 2007 vyrazila do těchto míst expedice na masožravé rostliny vedená třemi experty, kteří doufali, že objeví nový druh.

Rostlinu považovali vědci za vymřelou

„Asi 1600 metrů nad mořem jsme náhle uviděli jednu velkou rostlinu, pak druhou a pak mnoho dalších. Hned bylo zřejmé, že nepatří ke známým druhům,“ uvedl jeden z účastníků expedice, která našla i další „masožravku“, považovanou dávno za vymřelou.

Masožravé rostliny mají mnoho forem, mimo jiné i proto, že se v minulosti přinejmenším šestkrát vyvinuly z různých rostlin. Některé mají lepkavý povrch a fungují jako mucholapky, další používají své listy jako past, v nichž uzavřou svou kořist, a jiné zase sázejí na kalichovité útvary, které také fungují jako pasti pro hmyz i malá zvířata.

Reklama

Výběr článků

Načítám