Hlavní obsah

Američanovi hrozí za zívání půlroční vězení

Joliet

Třiatřicetiletý Američan Clifton Williams sedí ve vazbě za pohrdání soudem, což projevil zíváním. Pokud se soudce nerozhodne trest odvolat, posedí si Williams ve věznici půl roku. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Ronald Wittek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Williams se zúčastnil 23. července soudního stání, při němž byl jeho bratranec Jason Mayfield odsouzen za držení drog. Ve chvíli, kdy soudce Daniel Rozak vynášel rozsudek, ozvalo se Williamsovo hlasité zívnutí.

Rozak to vyhodnotil jako výraz pohrdání soudem a bez procesu rozhodl o půlročním trestu. Ve čtvrtek se bude konat rozhodčí řízení a Williams, který bude mít za sebou už 21 dní vazby, se bude moci žaláři vyhnout omluvou. Šestiměsíční trest je maximum, jež může soudce vynést nad viníkem bez procesu, v němž o vině rozhoduje porota.

Svědci, kteří Williamsův projev v červenci u soudu slyšeli, se neshodují v jeho hodnocení. Podle jednoho ze žalobců se to, co Williams předvedl, dá těžko nazvat zíváním. "Byl to hlasitý, bouřlivý a úmyslný projev, jehož cílem bylo narušit řízení a projevit pohrdání soudem. Ten muž nezíval mimoděk, nýbrž dával v soudní síni velmi hlasitě najevo svůj názor," sdělil žalobce.

Usvědčený bratranec s tím nesouhlasí a trvá na tom, že Williamsovo zívání určitě nebylo pobuřující. Williams napsal z vazby domů, že nedokáže uvěřit tomu, že je vězněn "za nic".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám