Hlavní obsah

Hravý delfín zajal plavkyni a nechtěl ji pustit

Novinky, Pavel Stöckl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Delfíni jsou většinou známí, že lidem v nesnázích na moři často pomohou. Jedna novozélandská plavkyně však nakonec křičela o pomoc, protože ji delfín Moko, se kterým dováděla ve vlnách, nakonec nechtěl pustit na břeh. Chtěl si dál hrát.

Foto: Profimedia.cz

Delfíni jsou známí svou hravostí.

Článek

Vyčerpaná a prochladlá žena zoufale volala o pomoc, když delfín nechtěl pochopit, že jí už hraní v moři stačí. Naštěstí ji podle stanice BBC zaslechli lidé v kavárně na pláži Mahia Beach a vyrazili jí na pomoc. Zachráněná plavkyně, která si nepřála zveřejnit své jméno, uvedla, že od ní asi nebylo moc chytré, že se na moře vydala sama a na sklonku dne.

„Hráli jsme si, ale když jsem se chtěla vrátit, on chtěl pokračovat ve hře. Byla jsem vyčerpaná a začala panikařit,“ řekla plavkyně. Delfín ji nijak nezranil, jen pokračoval ve hře. Žena na sobě měla sice plavecký dres, ten ji však nechránil plně před chladnou vodou.

Moko je tříletý delfín, který se v oblasti Mahia Beach na severním novozélandském ostrově usadil před dvěma lety a stal se místní atrakcí. Nicméně právě teď je na jižní polokouli zima a ve vodě neplave tolik lidí a dovádivý delfín se nejspíš oproti létu nudil.

Před rokem se Moko také proslavil tím, že zachraňoval u pobřeží dva kytovce jiného druhu - kogie tuponosé. Velryby - samice s mládětem - zabloudily na pobřeží a byly dezorientované a vyčerpané. Moko je vyvedl do bezpečí.

Na světě žije u pobřeží asi 30 osamělých delfínů, kteří podobně jako Moko přicházejí častěji do kontaktu s lidmi. Většina z nich na toto přátelství doplácí, podle vědců 14 z nich už utrpělo zranění při střetech s rybářskými a výletními čluny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám