Hlavní obsah

Hajlující trpaslík neporušuje zákon, rozhodl německý soud

– Norimberk

Německá prokuratura rozhodla, že nebude stíhat Ottmara Hoerla (59), umělce, který vytvořil hajlujícího pozlaceného trpaslíka. Německo sice má přísné zákony proti propagaci nacismu, ale i státní zástupce nakonec uznal, že si umělec z nacistů spíše střílel, než že by jim vyjadřoval obdiv. Přesto však státní zástupce varoval kohokoliv, kdo by chtěl nápad umělce kopírovat.

Článek

Nacistické symboly i hajlování jsou v Německu zakázané od konce druhé světové války. Hoerl ale před pár týdny vystavil "nacistického" trpaslíka a dalo se očekávat, že přijde reakce. Po předběžném šetření však norimberský soud dospěl k závěru, že čtyřiceticentimetrový pozlacený trpaslík je míněn jako legrační.

"Je jasné, že zahradní trpaslíci jsou hloupí a dělají hlouposti. V roce 1942 by mě nacisté za něco takového zastřelili," řekl Hoerl reportérům BBC.

Norimberk není první město, kam hajlující trpaslíci dorazili. Už byli vystaveni v Belgii, v Itálii a v německém Aschaffenburgu. Norimberk je ale na připomínky nacismu zvláště citlivý. I proto, že se tu konaly nejznámější sjezdy NSDAP, i poválečný proces s nacistickými pohlaváry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám