Hlavní obsah

Severokorejci otevřeli fastfood, jenom mu tak nesmějí říkat

Soul

V severokorejském Pchjongjangu se sice oficiálně hamburger nesežene, ale nedávno tam byla otevřena jídelna rychlého občerstvení, v níž se dá něco velmi podobného pojíst. Jde o mleté maso mezi dvěma plátky pečiva, k mání jsou také oplatky nebo pivo v cenách odpovídajících v přepočtu deseti až 30 korunám.

Článek

Podle severokorejského listu Čoson sinbo byl personál restaurace vyškolen s pomocí nejmenované singapurské společnosti, která podniku také dodala vybavení.

Interiér v mnohém připomíná jídelny známé na Západě, avšak menu se vyvaruje všech zavedených názvů pokrmů prodávaných v těchto zařízeních v USA. KLDR má strach, že by západní vliv mohl ohrozit její režim, a proto nepoužívá ani cizí názvy, včetně běžně používaného slova hamburger. Jídelna má brzo nabídku rozšířit o croissanty a hotdogy, avšak i pro ně bude nalezen domácí výraz.

Pchjongjangský podnik rychlého občerstvení není v severokorejské metropoli první, který nabízí stravu cizího původu. V březnu tam byla na příkaz gurmána a vůdce země Kim Čong-ila otevřena italská restaurace. Její kuchaři se učili vařit v Itálii a jídla připravují z dovážených ingrediencí.

Ani jeden z podniků se ale nestane útočištěm obyčejných Severokorejců. Hamburger za ekvivalent 30 korun pro ně znamená víc než půlku průměrné denní mzdy. Dle úřadů jihokorejské centrální banky činil v KLDR loni roční příjem na hlavu v přepočtu 19 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám