Hlavní obsah

Britce transplantovali srdce, její vlastní začalo po deseti letech pracovat

Londýn

Šestnáctiletá britská dívka Hannah Clarková se v Londýně stala nejspíš prvním člověkem na světě, který se zcela zotavil a žije opět s vlastním srdcem poté, co žil dlouho souběžně s cizím transplantovaným srdcem. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní odborný tisk. Lékaři jí srdce kvůli nedostatečnosti ve dvou letech "odstavili z provozu" a nahradili implantátem.

Foto: Profimedia.cz

Hannah Clarková

Článek

Britka žila s darovaným srdcem deset let, ale před třemi lety jí ho lékaři odejmuli a úspěšně uvedli do funkčního stavu její vlastní srdce. Plné uzdravení ale konstatovali až nyní. Clarková je prý zcela vyléčena i z rakoviny, kterou podle lékařů trpěla v důsledku léčby, která se u lidí s transplantáty zavádí, aby jejich imunitní systém neodmítl cizí orgán.

Při následné léčbě rakoviny začalo tělo v roce 2005 odmítat implantát. Naopak její vlastní srdce začalo naštěstí fungovat normálně, tak bylo možné cizí orgán vyjmout a dívku doléčit. Lékaři při transplantaci ponechali původní srdce v těle v naději, že by jednou mohlo fungovat, ale velké naděje si nedělali.

"Pravděpodobnost, že se srdce uzdraví, je prostě ze světa kouzel. Srdce, které se vůbec nestahovalo v době zavádění implantátu, nyní funguje normálně," řekl jeden z šéfů operačního týmu Magdi Yacoub.

Příslib do budoucnosti

"Bez toho všeho bych zde nebyla," poznamenala zjevně dojatá Hannah Clarková.

Rodině dívky bylo prý v jednu chvíli řečeno, že bude žít maximálně 12 hodin. Odborníci byli již dříve přesvědčeni, že srdce oslabené v důsledku například zánětu se může opět uzdravit a převzít zátěž, pokud je mu poskytnut čas k odpočinku.

Nyní se podle nich otevírá možnost v takových případech implantovat umělé srdce, aby pracovalo místo vynechávajícího vlastního srdce pacienta, s nadějí, že se vlastní srdce uzdraví a implantát bude možné po několika měsících zase vyjmout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám