Hlavní obsah

Miss Lutovská pomáhala u komplikovaného porodu v Keni

Novinky, Jakub Kynčl
Nairobi

Česká Miss 2009 Iveta Lutovská má ve zdravotnickém středisku Itibo v Keni nelehký rozjezd. Královna krásy v něm pomáhá tamnímu personálu při péči o pacienty. Jedním z prvních byla osmnáctiletá dívka, kterou v sobotu spolu s novorozenětem zdravotníci zachránili při velmi komplikovaném porodu.

Článek

Iveta Lutovská je patronkou zdravotnické pomoci v Keni ve spolupráci s mezinárodní humanitární organizací ADRA. Své práce v Keni se zhostila velmi srdnatě, oblékla si nemocniční plášť, vzala si roušku na ústa a rukavice a ujala se asistence. Pomáhala při zavádění infuze, připravovala injekce a otírala rodičce pot.

Porod vedl místní vyškolený zdravotník a spolu s Českou Miss mu asistovali další zdravotník se sestrou. Komplikace nastaly, když začala budoucí maminka upadat do bezvědomí. Proto bylo nutné mladou ženu probudit a co nejrychleji porodit dítě. Narodila se holčička vážící dvě a půl kila, která ale měla zástavu srdce. Zdravotníci ji však přivedli masáží srdce zpět k životu.

Dětem rozdávala hračky

Do kritického stavu se na chvíli dostala i matka novorozené holčičky, která během porodu ztratila mnoho krve. Obě však byly zachráněny díky tomu, že jim mohla být včas poskytnuta odborná zdravotnická pomoc. Iveta pak předala holčičku, která dostala jméno Jawoke, babičce.

Iveta Lutovská si hned na počátku svého pobytu v Itibu také získala obyvatele vesnice. Při večerní procházce se s ní chtěl každý pozdravit a podat jí ruku. Nejvíce potěšila děti, jimž rozdávala plyšové hračky, pastelky, omalovánky a fotbalové míče.

:. Iveta Lutovská v Keni. FOTO: archiv České Miss

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám