Hlavní obsah

Brit žil 29 let se zlomenou nohou

Londýn

Devětadvacet let podnikatel Steve Webb špacíroval po světě, aniž by tušil, že má zlomenou nohu. A po téměř třech dekádách života s frakturou musí na komplikovanou operaci, během níž mu lékaři odstraní šest centimetrů mrtvé kosti a úsek nahradí nově rostlou tkání. Nohu si přitom zlomil dnes devětačtyřicetiletý Angličan při nehodě na motorce, když mu bylo dvacet let.

Foto: Profimedia.cz

Chirurgové dali nohu do pořádku až po 29 letech. Ilustrační foto

Článek

Bolest při chůzi Webb přičítal dopravní nehodě, ale nikdy ho prý nenapadlo, že by mohlo jít o zlomeninu. Před několika týdny musel podstoupit komplexní vyšetření v nemocnici kvůli operaci prstů na noze a lékaři objevili starou nezhojenou frakturu kosti.

„Myslím, že je to pozoruhodné. Každý mi říká, že žít třicet let se zlomenou nohou je dosud nevídaná věc. Měl jsem s nohou pořád problémy od té nehody, ale několikrát mi lékaři dokola opakovali, že se kost zhojila, takže jsem na ni začal našlapovat,“ tvrdí Webb.

Dva měsíce po nehodě ležel jako dvacetiletý mladík v nemocnici. Lékaři mu zlomeninu ošetřili, odstranili sádru a tvrdili, že je vše zhojeno. Po pěti letech se objevily velké bolesti a kost se musela znovu operovat. Lékaři tehdy zlomený úsek zpevnili kovovou vložkou. Ale kost se opět nezhojila. Jenže Webb už bolesti a potíže při chůzi s lékaři neřešil.

Až letos na jaře podnikatel z Anglie musel na operaci s prstem na noze a rentgen celé končetiny objevil nezhojenou zlomeninu. Ortopedové z Oxfordu mu teď ke kosti připojí kovový rámec Ilazarov, který bude kost vytahovat denně o jeden milimetr. Kost se bude natahovat sedm až devět měsíců a poté se bude hojit ještě tři měsíce pod sádrou.

Reklama

Výběr článků

Načítám