Hlavní obsah

Desetiletá školačka je vážně alergická na 21. století

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

Desetiletá Molly Harradová z britského Herne Bay v hrabství Kent je alergická na vše moderní. Svůj životní styl tak musí zcela přizpůsobovat své nepříjemné nemoci. Malá Molly totiž nemůže dělat vlastně skoro nic.

Foto: František Petrák, Právo

Na jakoukoliv moderní stravu může dívka zapomenout. Téměř každé jídlo u ní vyvolává silnou alergickou reakci.

Článek

Molly Harradová nemůže nosit obyčejné boty ani ponožky. Běžné oblečení jí způsobuje tak silné alergie, že ji mohou ohrožovat na životě. Nesmí ale přijít do kontaktu ani s kobercem. Ani tím však její útrapy nekončí.

Velkým problémem je pro Molly stravování. Jíst může jen speciálně zabalené balíčky hypoalergenních jídel, a to ještě raději jen pod dozorem pro případ, že by i na ně dostala alergickou reakci.

Ruce musí mít malá dívenka neustále pokryté speciálními bavlněnými rukavicemi a koupat se může jen ve speciální koupelové směsi. Proč? Samotná voda jí totiž také vyvolává alergickou reakci.

Alergická i na hračky

První známky toho, že s dívkou není něco v pořádku se objevily už několik měsíců po narození, když jí chteli dát rodiče poprvé umělé mléko, tak jí velmi rychle napuchlo břichu. Pak už se nabalovala jedna alergie na druhou.

Nic nepomáhá, že dívka jí velké množství tablet proti alergickým reakcím. Tu jí totiž mohou vyvolat i veškeré moderní čistící prostředky, ale například i magnety, počítačové příslušenství, nebo hračky jako například skákací hrad. Ten je totiž vyroben z gumy.

Její rodiče zastávají myšlenku, že by jejich dcera touto chorobou netrpěla, kdyby se narodila o 100 let dříve. Věří ale, že se v brzké době najde něco, co umožní jejich dceři prožít plnohodnotný život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám