Hlavní obsah

Keňští farmáři chrání svá pole před slony plotem z úlů

– Nairobi

Za strach ze včel se není třeba stydět. Z žihadel mají hrůzu totiž i takoví tlustokožci, jakými jsou sloni. A jejich fobie z bodavých medonosek teď začali využívat v Keni. Tam totiž chobotnatci působí značné škody na úrodách farmářů a přispívají tak k hladomoru i k nenávisti obyvatel země vůči nim.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Sloni si velmi dobře pamatují místa, v nichž se vyskytují včely. Ilustrační foto

Článek

Ploty z jednoduchých včelích úlů navrhli v anglickém Oxfordu a s úspěchem je testují na farmách v Africe.

Oxfordská univerzita projekt vytvořila s organizací Save the Elephant, která bojuje proti vyvražďování slonů v Keni. Chobotnatci mají hrůzu ze včel a místům, kde je roj usazen, se z dálky vyhýbají. První testovací políčka zatím úly s medonosným hmyzem dokázaly před ničivými tlustokožci vždy bezpečně ochránit.

Plot je sestaven ze speciálních zařízení. Každý úl sestává z nožek a stříšky, pod níž je na řetězech zavěšen podélný kmen osazený včelstvem. Jakmile se k úlu blíží dupající sloni, úl se začne vibracemi třást a včely zuřivě vyletí na obranu. Ještě než se zvířata k řadě úlů přiblíží, dostanou už první varovná žihadla.

A protože ohrožena jsou zvláště slůňata, samice rychle otočí svůj směr a z místa se včelami utečou. A podle zoologů má navíc plot z úlů další výhodu. Sloni totiž mají vynikající paměť. A řadu let si memorují nejen útočníka, který se je snažil napadnout, ale také místa a předměty, v nichž se vyskytují včely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám