Hlavní obsah

Ošetřovatelé zoo ve Dvoře Králové honili orangutana

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvůr Králové nad Labem

Drama hodné lovů v africké savaně zažili ošetřovatelé Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem. Několik dní marně naháněli mladou orangutaní samičku. Zvíře nakonec lapili jen díky uspávací injekci.

Článek

Problémy způsobilo prudké ochlazení. Samička orangutana bornejského Satu odmítala navzdory poklesu teploty vyměnit venkovní výběh pavilónu primátů za teplo vnitřní ubikace. Opici sedící tvrdošíjně vzdor chladu čtvrtý den venku na stromě hrozily vážné zdravotní potíže.

Satu usazenou ve vidlici suchého kmenu nepřilákaly dovnitř ani oblíbené pamlsky, ani samec Elmar a kupodivu ani každým dnem narůstající hlad.

Obavy vystupňoval silný déšť. Všem bylo jasné, že pobyt trucující opice venku nelze dál prodlužovat. Volba padla na uspávací injekci. Výstřel z pušky zabral. Satu pomalu slezla ze stromu, lehla si na zem a usnula.

„Když se ale ošetřovatelky přiblížily k opici, Satu zčistajasna vstala. Musely rychle vyklidit pole, protože střet s rozmrzelým orangutanem nevěstil nic dobrého. Veterinář tedy musel nabít znovu,“ popsala mluvčí královédvorské zoo Jana Myslivečková.

Satu mezitím znovu vylezla na další strom. Při pádu se mohla poranit. „Akce se navíc tentokrát odehrávala blízko vodního příkopu. Hrozilo, že se spící Satu skutálí do vody. Všichni se proto připravovali na bleskurychlý zásah,“ pokračovala mluvčí.

Opice omámená druhou injekcí naštěstí sama na poslední chvíli slezla, lehla a tentokrát pod stromem skutečně tvrdě usnula.

„Probudila se zhruba po hodině pro změnu v teple vnitřního pavilónu, kde musí nabrat ztracenou hmotnost, protože za čtyři dny ve výběhu dost zhubla,“ dodala Myslivečková.

Reklama

Výběr článků

Načítám