Hlavní obsah

Pierre Richard v Praze: Jsem rád, že se moje víno pije i v Česku

Francouzský herec, režisér a vinař Pierre Richard měl ve čtvrtek na pražském veletrhu Víno & destiláty autogramiádu. Ti, kteří přišli, si tak nechávali podepsat jak lahve vína z Richardovy vlastní produkce, tak DVD s jeho filmy, někteří neváhali sáhnout po papírové tašce nebo vstupence.

Článek

Shodou okolností ve čtvrtek do kin vstupuje i film Paříž 36, v němž umělec hraje a který se natáčel v Čechách. Charismatický Francouz v excentrických růžovo-fialových brýlích během tiskové konference prozradil, že snad nikdy nevypil tolik vody jako při natáčení tady.

Richard, který se měl na veletrhu původně objevit společně s Gérardem Depardieu, přiletěl do Prahy kolem půl jedenácté, do Holešovic se přesunul přímo z oběda v restauraci U Malé velryby na Maltézském náměstí. Čekal ho téměř neprostupný dav fanoušků a novinářů. Po skončení asi hodinové autogramiády následoval soukromý program a uzavřené setkání v jednom z obchodů distributora Richardova vína Château Bel Éveque.

Depardie tloustne rychleji než Richard

Na tiskové konferenci uvolněný Richard žertoval. S "Gérardem" se prý spíš než o vínu baví o ženách, tedy Gérard o nich prý hovoří často a rád. Oba by si spolu ještě rádi zahráli v nějakém filmu, od toho posledního však Richard přibral deset a Depardieu 30 kilogramů, takže budou muset nasadit dietu. Navíc je údajně třeba ještě najít toho správného režiséra.

Vinař, který na svých pozemcích na jihu Francie tráví okolo tří měsíců v roce, připustil, že na stará kolena už bude dělat jen herectví, protože to je jako mít prázdniny, zatímco režisér musí pracovat.

V závěru tiskové konference vyjádřil své potěšení nad tím, že je jeho víno v Čechách k dostání. "Jsem šťastný, že se moje víno pije v České republice, protože v každé lahvi je kousek mě."

Vinařství oblíbeného komika se nachází v jihofrancouzském Languedoku, na poloostrově Svatý Martin poblíž městečka Gruissan. Tamější usedlost zakoupil v roce 1978, o sedm let později už produkoval víno. Celkově obhospodařuje 17,5 hektaru vinic v zařazení AOC (Appellation d'origine contrôlée je nejvyšší zařazení v rámci francouzského apelačního zákona. Existují i zařazení nižší, jako například v Čechách známé 'vin de pays' - takzvaná zemská vína.).

Produkce vinařství se pohybuje okolo 80 000 lahví ročně. Vína jsou specifická výhradně ručním zpracováním, původní technologií a v neposlední řadě vlastní výrobou dubových sudů. V řetězci společnosti Euro Vine je možné si je zakoupit za ceny od 210 do 550 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám