Hlavní obsah

Průměrný Angličan má jen tři osoby, které může označit za pravé přátele

– Londýn
Novinky, Jakub Kynčl

Nová studie ukazuje, že průměrný Angličan má jen tři osoby, na které se může doopravdy spolehnout. Lidé průměrně uvádějí, že mají zhruba 16 kamarádů, ale zároveň dodávají, že by je neoznačili přímo za přátele. Studie ukázala, že kdyby Angličan přerušil kontakt se všemi svými přáteli, tak mu po letech zůstanou průměrně tři, ti praví.

Článek

Více než polovina Britů tvrdí, že jejich uspěchaný životní styl je hlavní příčinou toho, že nemají čas zůstat v kontaktu se starými přáteli. Podle ostatních se jejich životní cesty se starými přáteli jednoduše rozešly.

Naprostá většina z 3000 zkoumaných Britů považuje Facebook, Twitter a další sociální sítě za nejjednodušší cestu udržování kontaktu s přáteli na každodenní bázi.

"Je to smutné, že se průměrný Angličan může průměrně spolehnout jen na tři osoby. Stejně tak není příjemné, že v průběhu života ztrácíme kontakt s tolika přáteli. Moderní sociální sítě umožňují aspoň poslat příteli větičku, aby viděl, že jsme na něj nezapomněli," uvedl jeden z autorů výzkumu.

Pomáhají i školní srazy

Celých 28 procent osob uvedlo, že když se s přáteli neviděli dlouho, tak se jim ani neobtěžují psát či dostat se s nimi jinak znovu do kontaktu. Každý desátý zavolá příteli, o kterém nic neslyšel rok, aby se zeptal, jak se má. Třetina osob pak považuje přítele za zcela ztraceného, když ho neviděla deset let.

Celých 68 procent osob uvedlo, že by si přáli, aby bývali byli zůstali v kontaktu se starými kamarády ze školy a litují toho, že o ně přišli tím, že se vůbec nesnažili si je nějak udržet. Školní srazy pak pomohou obnovit přátelství až čtvrtině Britů.

Zajímavé je, že třetina Angličanů raději zamíří po práci na chat popovídat si se svými přáteli, než aby šla ven a našla si nějaké nové. Tři ze čtyř dotázaných pak uvedli, že se přátelí s někým, koho znají čistě jen prostřednictvím internetu a nikdy ho neviděli v reálném životě.

Anketa

Kolik svých přátel byste označili za opravdové?
žádného
17,7 %
jednoho
13,9 %
dva až tři
48,5 %
čtyři až šest
15,1 %
sedm až deset
2,3 %
11 a více
2,5 %
Celkem hlasovalo 16287 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám