Hlavní obsah

Tři muži přespí v zóně smrti na Mount Everestu

Tři mladí šerpové se pokusí vytvořit nový světový rekord a strávit celých 24 hodin v pověstné "zóně smrti" na vrcholu Mount Everestu. Jak uvedla agentura AP, na dobrodružnou cestu se vydali již v neděli, ovšem na špičku samotné hory dorazí až v květnu.

Článek

Odvážnou bratrskou trojici tvoří jednatřicetiletý Pemba Dordže, třiadvacetiletý Ňima Gjalcchän a dvacetiletý Phurba Tändzing, kteří se přes své mladí mohou opřít o bohaté zkušenosti s vysokohorským prostředím. "Uvědomujeme si, že to bude těžké, ale věříme si, protože každý z nás již mnohokrát dosáhl vrcholu Mount Everestu a všichni jsme zkušení horolezci," vysvětloval nejstarší Dordže.

Bratři přiletěli na malé letiště na úpatí hory s potřebným nářadím, zásobami a svým týmem, který je doprovodí do základního tábora. Odtud čeká tři odvážlivce výstup do 8848 metrů na špičku hory přezdívanou pro extrémní podmínky "zóna smrti". Kvůli mrazivému počasí, silnému větru, nízkému tlaku a malému obsahu kyslíku ve vzduchu se zde většina horolezců zdržela pouze několik vteřin potřebných k vytvoření fotografií.

Horolezci tam plánují strávit čas modlitbami a zaznamenat teplotní výkyvy a vliv mrazivých podmínek na lidské tělo.

Dosavadní rekord drží Babu Čhiri, který v roce 1999 strávil na vrcholu 21 hodin, ovšem o dva roky později na jedné ze svých výprav zemřel. Ovšem i nejstarší z bratrů Dordže se může pyšnit rekordem, a to za nejrychlejší zteč Mount Everestu. Vystoupil ze základny až na vrcholek hory za osm hodin a deset minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám