Hlavní obsah

Na skotském hradě vyfotili ducha, může jít o vězněného krále z 16.století

Novinky, Jakub Kynčl
EDINBURGH

Velká Británie je země plná historie, starých hradů a pošmourných mlhavých dnů. Není divu, že vzhledem k této kombinaci každý třetí Brit věří na duchy a každý desátý se domnívá, že už někdy v životě nějakého viděl. Nejnovější případ z hradu Tantallon nedaleko skotského Edinburghu je o to zajímavější, že je vše zachycené na lehce až mrazivě detailní fotografii.

Článek

Postava připomínající dvořana ze starých časů s velkým límcem okolo krku, zírající z okna hradu, nebyla před pěti sty roky jistě ničím výjimečným. Když se ovšem na onom místě objeví zhruba půl tisíciletí po skončení éry, kdy bylo podobné oblečení v módě, není to zcela normální. Fotografie ze skotského hradu Tantallon vyfocená v loňském květnu byla médiím předána ve čtvrtek a okamžitě vyvolala obrovský rozruch.

Podivnou postavu vyfotil výletník Christopher Aitchinson, který neměl ve chvíli focení ani potuchy o tom, že zachytil na svém snímku něco velmi netypického. Když se vrátil večer domů, prohlížel si vyfocené fotografie, než narazil na jednu, kde zřetelně uviděl neznámou postavu.

:. Postava působí velice smutným dojmem.

FOTO: Christopher Aitchinson/Richard Wiseman

Fotografii již přezkoumala trojice expertů na Photoshop a podobné programy upravující fotografie. Všichni se shodli, že s fotografií nebylo nikterak manipulováno. Ani několik vědců zabývajících se paranormálními jevy, nebylo schopno vysvětlit zachycení podivné postavy na fotografii.

James V. nebo světelný klam

Lidé, kteří na duchy věří, se domnívají, že Aitchinson na fotce zachytil skotského krále Jamese V., který byl na hradě uvězněn v roce 1520, když byl ještě teenager. Nikdo však nepřišel s rozumným vysvětlením, proč by se vrátil na "místo činu" jako dospělý muž. Ti, co na duchy nevěří, mají naopak poměrně strohé vysvětlení. Šlo o nějaký světelný klam, tvrdí.

Fotografii poskytl novinářům psycholog Richard Wiseman, který před třemi týdny ve svém projektu požádal lidi, aby mu zaslali své fotografie, na kterých si myslí, že zachytili duchy. Zájem předčil veškerá jeho očekávání. Přišly mu stovky fotografií až z Mexika či Japonska. Ze všech fotografií vybral 50 nejlepších a umístil je na internet, kde lidé hlasovali o ten nejpřesvědčivější.

Anketa

Věříte na duchy?
Ano
73,6 %
Ne
26,4 %
Celkem hlasovalo 20461 čtenářů.

Hrad Tantallon

- pevnost z poloviny 14. století nacházející se asi pět kilometrů jihovýchodně od městečka North Berwick

- celková plocha obytných prostor hradu byla 1100 metrů čtverečních

- hlavní hradba měří více než 15 metrů, je 3,6 metru silná a zhruba 90 metrů dlouhá

Reklama

Výběr článků

Načítám