Hlavní obsah

VIDEO: Panenka Barbie slavila své narozeniny v růžovém stylu

Před padesáti lety, 9. března 1959, byla na veletrhu hraček v New Yorku představena panenka Barbie. Od té doby si získala celosvětovou popularitu. Vyrostlo s ní nejen několik generací dětí, ale stala se i sběratelským objektem. Její narozeniny se proto oslavují po celém světě. A ve velkém.

Foto: Nicky Loh, Reuters

Panenka Barbie oslavila již 50. narozeniny.

Článek

Panenka od firmy Mattel, která je nejprodávanější hračkou na světě, často inspirovala módní tvůrce. U příležitosti jejích padesátin vyšla kniha, v níž je slavná panenka v modelech od Prady, Karla Lagerfelda či Alexandra McQueena.

Nová panenka Barbie je ohebná, souměrná a krásná. První Barbie nosila blonďaté vlasy stažené do ohonu, černobílé pruhované plavky, zlaté náušnice, sluneční brýle a měla lodičky. Oblečení se postupně stalo hlavním poznávacím znamením panenky, která výrazně zasáhla do života generací dívek a dospívajících slečen.

Tisíce podob

Od svého zrození na sebe vzala Barbie tisíce podob a modelů, byla manekýnkou, pak postupně kosmonautkou, atletkou, podnikatelkou nebo třeba prezidentskou kandidátkou. A stala se i černoškou, hispánkou, indiánkou nebo Číňankou. Nedávno firma Mattel představila panenku Barbie vytvořenou podle německé kancléřky Angely Merkelové.

Na počátku byla láska amerického páru Ruth a Elliota Handlerových, kterým se narodili dvě děti, holčička Barbie a malý Ken. Jména dětí jsou v tomto příběhu více než důležitá. Handlerovi vlastnili firmu na výrobu dřevěných rámů na obrazy a Elliot začal z odřezků dřeva vyrábět malý nábytek pro panenky. A to byl začátek jejich obchodu s hračkami.

Díky Barbie je Mattel gigantem

V roce 1945 si Ruth a Elliot založili se svým přítelem Haroldem Mattsonem společnost Mattel (složeninou jmen Mattson a Elliot), která se díky panence Barbie postupně rozrostla v obchodní gigant.

V roce 1956 si Ruth Handlerová při své návštěvě Švýcarska koupila německou panenku Lilli, která byla původně komiksovou postavičkou. Ta se stala pro Handlerovou hlavním zdrojem inspirace pro vytvoření vlastní podobné panenky, později nazvané Barbie po její dcerce.

Patent získala Barbie v roce 1958, v březnu 1959 se poprvé objevila na veletrhu hraček v New Yorku. V roce 1961 se objevila také druhá postavička, nerozlučný přítel panenky Barbie, který dostal jméno po jejich synovi Ken a ke kterému přibylo postupně několik přátel a příbuzných.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám