Hlavní obsah

Pohlavní styk přináší jen problémy, míní dalajláma

LONDÝN

Nejvyšší buddhistický duchovní dalajláma pobývá v těchto dnech v Česku. Ještě před svým příjezdem do Prahy ale exilový vůdce Tibetu prohlásil, že k současným problémům světa přispívá sex, který s sebou nese jen těžkosti a krátkodobou tělesnou rozkoš.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Dalajláma

Článek

„Pohlavní styk poskytuje uspokojení, ale prchavé, zatímco zdrženlivost nabízí lepší život s větší svobodou ducha,“ prohlásil dalajláma. Život závislý na pohlavním styku přináší příliš mnoho vzletů a pádů, tvrdil také buddhistický duchovní v hlavní nigerijské metropoli.

„Sexuální napětí, sexuální touha, si myslím, je ve skutečnosti krátkodobým uspokojením a často vede k větším komplikacím. Přirozeně u lidské bytosti… přichází jistý druh touhy po sexu, ale pak člověk použije lidskou inteligenci, aby pochopil, že takové vztahy jsou vždy plné problémů,“ citoval britský Daily Telegraph dalajlámu.

Podle předního buddhisty je celibát důležitý proto, že nabízí nezávislost a svobodu ducha.

„Příliš mnoho připoutání k dětem či k partnerovi je jednou z překážek či zábran pro mír ducha,“ vysvětluje dalajláma v souladu s Buddhovým učením, že jedině naprostým „odpoutáním“ od světa lze dojít k osvícení a ukončení koloběhu zrozování plného utrpení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám