Hlavní obsah

Vědci vzkřísí vyhynulou galapážskou želvu

NEW HAVEN

Vyhynulý druh galapážské želvy bude prý znovu kráčet po této planetě. Věří tomu tým zoologů a genetiků z Yalské univerzity, který se pokusí mezidruhovým křížením získat zpět dostatek jedinců vymřelé želvy druhu Geochelone elephantopus – želva sloní. Zoologové teď totiž objevili dostatek příbuzných těchto obřích plazů.

Článek

Na nich přitom Charles Darwin demonstroval svou evoluční teorii, kterou po studiu galapážských živočichů zformuloval. Z patnácti známých galapážských druhů už čtyři zcela vyhynuly. Právě druh G. elephantopus (želva sloní) vymřel jen dvě desítky let poté, co ostrovy navštívil otec evoluční teorie.

Doktorka Gisella Cacconová z katedry evoluční biologie a ekologie na Yalské univerzitě v americkém státě Connecticut tvrdí, že jednoho dne se ostrov Floreana opět dočká toho, že po jeho povrchu bude kráčet želva sloní.

„Možná budeme potřebovat tři nebo čtyři generace, než se nám to podaří. Ale teoreticky to možné je. A já si myslím, že je docela vzrušující vrátit zpět z říše mrtvých genom, o němž si myslíme, že je pryč,“ uvedla Cacconová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám