Hlavní obsah

Historický letoun s českou posádkou dorazil na severní pól

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NORSKO

Posádka historického letounu L-200 Morava v sobotu večer dosáhla svého cíle a doletěla na severní pól. Řekla to mluvčí expedice Gabriela Převrátilová. Piloti Petr Bold a Richard Santus v sobotu v 19:05 SELČ dosáhli nejsevernějšího bodu zeměkoule.

Foto: Daniela Ambrožová, ČTK

Piloti letecké expedice k severnímu pólu Petr Bold (vpravo) a Richard Santus se loučí před vzletem z letiště Vodochody.

Článek

Poté přeletěli nad všemi poledníky a po dvouminutové otočce odletěli na základnu Barneo, které se nachází přibližně 150 kilometrů od pólu. Tam přistáli, aby doplnili palivo.

"Byly to opravdu bojové podmínky. Museli jsme dotankovat za chodu motoru v mrazu mínus 25 stupňů Celsia a za prudkého větru, posilovaného točícími se vrtulemi. Tankování trvalo téměř hodinu," uvedl Bold.

Letci odstartovali na poslední fázi cesty směrem k severnímu pólu v sobotu ve 13:40 SELČ z letiště Longyearbyen. Protože měli dostatek paliva, cestou k severní točně vynechali jedno plánované přistání a ledovou kru s ruskou základnou Barneo pouze přeletěli. Zastavili se na ní až na cestě zpět. Po doplnění paliva piloti se strojem odletěli na Špicberky.

Letoun L-200 před odletem na cestu.foto: ČTK/Daniela Ambrožová

Reklama

Výběr článků

Načítám