Hlavní obsah

NASA: Ze Saturnova měsíce Enceladus tryská do kosmu voda

Novinky, IAN.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během nezvyklého manévru se 12. března sonda Cassini protáhla ve vzdálenosti pouhých padesáti kilometrů nad povrchem Saturnova měsíce Enceladus. Součástí operace bylo měření vlastností materiálu, který z měsíce tryská pryč. Astronomové předpokládají, že se jedná o vodní gejzíry z rozsáhlých zásobáren vody pod ledovým povrchem měsíce.

Článek

Během manévru však došlo k poruše detektoru částic, který měl za úkol sbírat vzorky z materiálu, který gejzíry v jižní části měsíce chrlí do vesmíru.

Veškeré další přístroje na palubě sondy ale fungovaly bez problémů a ze zákulisních zpráv je už nyní zřejmé, že se můžeme těšit na významné objevy hned, jak budou data zpracována.

Enceladus

Saturnův měsíc Enceladus vzbudil velký zájem pozemského týmu v roce 2005, kdy sonda Cassini po průletu odhalila gejzíry hmoty, uvolňované z tohoto kosmického tělesa pryč.

Astronomové nyní mají dostatek důvodů domnívat se, že ohromná oblaka jsou tvořena hlavně molekulami vody, které se do ohromných vzdáleností dostávají díky gejzírům na povrchu měsíce. Slapové působení ohromné planety v jeho těsné blízkosti pravděpodobně zahřívá vrstvy zmrzlé vody pod povrchem a vznikající teplo způsobuje odpařování velkého množství látky do prostoru. Během posledního těsného průletu sonda měřila chemické složení uvolněných oblaků a pořizovala snímky aktivních míst z vysokým rozlišením.

Na první vědecké zprávy si ještě musíme počkat několik týdnů. Týmy nyní kalibrují získaná data a to chvíli potrvá. Z informací blogujících vědců je ale jasné, že se jim před očima otevřel velmi působivý svět tělesa bohatého na vodu. A taková místa zajímají pochopitelně pozemšťany ze všeho nejvíce. Zároveň se blíží konec primární mise sondy Cassini - už teď je ale jasné, že bude prodloužena na tak dlouho, jak to její technický stav dovolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám