Hlavní obsah

Vědci našli způsob, jak vyhrát "kámen, nůžky, papír"

– LONDÝN

Skoro každý ví, že kámen otupí nůžky, ty přestřihnou papír a ten zase zabalí kámen. Skupina britských vědců ale podle nejnovějšího čísla časopisu New Scientist přišla na to, jak v této hře skoro vždycky vyhrát. Stačí začít nůžkami a dále už to celé tkví v psychologii.

Článek

Výzkum ukázal, že nejpopulárnější z prvních tahů je ukázat pěst - tedy kámen. Toho znalý oponent proto zpravidla jako první vyrukuje s otevřenou dlaní, tedy papírem, který kámen zabalí, a tudíž vítězí. Proto ten, kdo má dobré nervy a jako první ukáže ukazovák a prostředník - tedy nůžky, které papír přestřihnou - má vysokou naději na okamžité vítězství.

Po prvním tahu je možno podle listu zvolit poněkud složitější strategie. Jedna z nich spočívá v tom, že odpůrci hráč předem oznámí, jaký bude jeho příští tah, a pak ho také ve skutečnosti udělá. "Nikdo nevěří, že to opravdu uděláte, takže neudělají ten tah, který by vás porazil," uvedl časopis.

Druhá taktika spočívá v tom udělat tah, který by porazil předchozí tah protivníka. I to je založeno na psychologii - studie totiž naznačují, že většina lidí se instinktivně snaží porazit svůj vlastní předchozí tah.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám