Hlavní obsah

Co znamenal rok 2006 pro některé osobnosti

Právo se ptalo několika osobností z různých oblastí lidské činnosti, co zásadního přinesl rok 2006. Někteří zhodnotili rok z pohledu svého života, jiní se ohlédli za událostmi ve společnosti.

Článek

VENDULA SVOBODOVÁ ředitelka nadačního fondu Kapka naděje

Jeden z nejúspěšnějších. Nadační fond Kapka naděje letos daroval například produktový citometr pro Fakultní Nemocnici Motol v hodnotě 6,5 miliónu korun a umožnil výstavbu superčistých prostor na nové dětské onkologii v Praze Motole v hodnotě tří miliónů korun. Kapka naděje navíc poprvé rozdělila svoje prestižní ceny, držitelem se stal například Zdeněk Svěrák nebo profesor Josef Koutecký. Jsem také ráda, že je můj syn Jakub zdravý a s manželem se těšíme z každého jeho kroku.

JANIS SIDOVSKÝ manažer českých celebrit

Dařilo se mi v práci i v soukromí a velmi za úspěch osudu děkuji. Podílel jsem se na oslavách 250-ti let výročí W.A.Mozarta, spolupořádal jsem koncerty Dana Bárty a Marie Rottrové, vytvořil jsem nový koncept Ceny Kapky naděje, kterou obdrželi významné české osobnosti a firmy. A pozval jsem na tradiční koncert české královny popu, tentokrát do opraveného Hudebního divadla Karlín. V létě jsem vstoupil do registrovaného partnerství s Pavlem Vítkem a moc jsme si ten den, který zpečetil náš osmnáctiletý vztah, užili.

PAVEL ZUNA bývalý moderátor televize Nova

Tento rok mi přinesl zejména dvě důležité věci. Zaprvé mi umožnil dobře rozeznat, kdo je opravdový přítel a kdo se tak jen tvářil proto, že se mu to momentálně hodilo. V druhé řadě - zejména v posledním půlroku jsem hodně cestoval, což mi zase naplno ukázalo, jak silné kořeny mám v této zemi, jak hodně se mi po ní venku stýská a jak moc v cizině postrádám své blízké.

VÁCLAV MALÝ biskup

Vnitropolitickou situaci a náladu společnosti negativně ovlivňovala neschopnost politiků se rozumně dohodnout. Ekonomice se kupodivu dařilo. Uměle přiživovaná eurofobie posiluje nedůvěru vůči EU. Ve světě si nikdo nevěděl rady a asi dlouho nebude, jak se vyrovnat se šířícím se islámským fundamentalismem provázeným násilím a narušováním klidného soužití. 

ZBYNĚK DRDA vítěz SuperStar 3

Tento rok byl pro mě zásadní v záležitostech, kterým se chci věnovat v následujících letech. Byl pro mě těžkým a plným změn, ale také rokem šťastným a veselým. V tomto roce se mi splnil můj sen. 

VLADISLAV HUSÁK policejní prezident

Hodnotím jej spíš z pohledu mého mediálního problému, což byla rychlá jízda - to byl asi můj nejhorší zážitek. Moc mě to mrzí, ale už jsem se s tím srovnal. Z pohledu policie bylo určitě stěžejní přijetí zákona o služebním poměru příslušníků ozbrojených sborů. To by mělo do budoucna přinést stabilizaci sboru, modernizaci a vyšší efektivnost. Velmi kladně hodnotím i například reorganizaci protikorupční služby a finanční policie, což chceme dotáhnout příští rok. Co se týká mého osobního života, přál bych si, abych mohl ještě nějakou dobu hrát fotbal, hokej a tenis.

MILOSLAV VLK kardinál

Je to náročné shrnout, proto předkládám alespoň některé postřehy. Ve farnostech se prohlubovalo a prohlubuje úsilí o to, aby se rozvíjely v duchu společenství; byla navázána spolupráce s řadou laiků. Rozvíjely se mimořádné kontakty se společností na rovině komunální, které se projevily v různých formách spolupráce s farnostmi. Při různých příležitostech jsme zaregistrovali otevřenost médií pro věci víry a církví. Uplynulý rok přinesl řadu příležitostí k setkání s papežem Benediktem XVI. - při jeho návštěvě Německa, v rámci italského národního setkání církve ve Veroně aj.

KATEŘINA NEUMANNOVÁ lyžařka

Při olympijském vítězství v Turíně jsem zažila druhý nejšťastnější den v mém životě hned po narození dcery Lucky. Snažila jsem se i dřív, ale tentokrát při mě stálo štěstí víc, než při předchozích závodech, kdy ke zlatu nebylo daleko. Jisté je, že tenhle rok přinesl můj poslední olympijský závod. Kariéru jsem se ale ještě rozhodla o sezónu prodloužit a doufám, že nebudu litovat. Rozum jsem do toho úplně nezapojovala,rozhodlo srdce.

JAROMÍR JÁGR hokejista

Prožil jsem trochu rozpačité loučení s reprezentací na olympiádě, ten bronz z Turína možná docením později. Na poslední chvíli mi utekla Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL, při play-off jsem si zranil rameno a po operaci musel omezit letní přípravu, takže teď na konci roku se cítím hrozně unaven, navíc s Rangers zažíváme těžkou krizi, a tak mohu jen doufat, že příští rok vyjde hokejově lépe. Letos nejlepší bylo asi poznání se s Innou.

PETR ČECH fotbalista

První polovina roku byla lepší. S Chelsea jsme obhájili anglický titul, jenže pak nám s reprezentací nevyšlo mistrovství světa. Hned po něm jsem se podrobil operaci obou ramen, která byla nezbytná. Do branky jsem se dokázal vrátit dřív, než se čekalo, ale pak přišel 14. října zápas s Readingem a moje zranění hlavy o němž se psalo víc než o většině mých zápasů. Než se k tomu vracet, hledím spíš do budoucna, do čtrnácti dnů mě čeká v Oxfordu vyšetření a pokud budu v pořádku, mohl bych se zapojit do plného tréninku na hřišti. Vrátit se chci v plné formě, ale cítím, že už je to docela blízko.

JIŘÍ ČUNEK předseda KDU-ČSL

Osobně hodnotím tento rok špatně, protože jsem ztratil tátu (při dopravní nehodě pozn. red.), který byl v plné síle a velmi často cítím, že bych ho rád měl. To je podstatná věc života. To ostatní, jestli jsem se stal senátorem, předsedou, ministrem, i když tomu asi občané nevěří, nepřikládám velkou důležitost. Za Českou republiku si myslím, že uplynulý rok byl v zásadě dobrý, protože republika žije ve zvyšování svého potenciálu. Ještě bychom měli zvyšovat politickou kulturu, která je špatná.

JIŘÍ PAROUBEK předseda ČSSD

V mnoha směrech úplně ideální nebyl. Ale pokud jde o ekonomiku, čísla byla prakticky ideální: Vynikající hospodářský růst, který byl nastartován soc. dem. vládami, postupné snižování nezaměstnanosti až k asi 7 procentům. Zpevňovala česká koruna, inflaci se podařilo držet ve velmi přijatelných mezích. A nejdůležitější je, že pokračoval další růst reálné průměrné mzdy. Pokud jde o EU, zcela nepochybně byla skvělá pozice vyjádřena objemem finančních prostředků, které ČR dostala při vyjednávání o evropské finanční perspektivě na léta 2007 až 2013, bylo to nejvíce na jednoho obyvatele ze všech zemí EU. Pokud jde o vnitropolitické faktory, byl to především rok voleb do Poslanecké sněmovny a ty dopadly remízou.

VOJTĚCH FILIP předseda KSČM

Myslím, že uplynulý rok přinesl svým způsobem nejdříve naději, a to v podobě nového sociálního zákonodárství včetně rodičovského příspěvku i jiného systému sociálního zabezpečení. A také naději v podobě voleb. Po nich přinesl velké zklamání, a to jak v rušení některých zákonů, to znamená, že někteří své sliby nemysleli vážně, tak v neschopnosti vyjednavačů sestavit funkční vládu.

MARTIN BURSÍK předseda Strany zelených

To je teď trochu obtížné, protože máme za sebou půl roku neúspěšných jednání o vládě, a to musí už společnost otravovat. Ale z našeho pohledu zelených je tento rok úspěšný, nazvali jsme ho Zeleným rokem 2006. A teď nejde jen utilitárně o to, že Strana zelených se prosadila do té nejvyšší parlamentní politiky, ale jde také o to, že obohacujeme dialog politických stran o nová témata, kvůli kterým vůbec v politice jsme - a jak vidno i z podpisu koaliční smlouvy - tak velmi úspěšně. Takže bezpochyby ten rok přinesl větší politickou pluralitu, dává lidem větší výběr z politických stran a teď je ještě potřeba něco odpracovat na tom, aby se postupně stala politika důvěryhodnější, protože je tu velký rozpor a propast mezi veřejností a politickými stranami.

PAVEL BÉM 1. místopředseda ODS, primátor Prahy

Podle čínského kalendáře končí rok psa. Pes je věrné zvíře a česká veřejnost zůstala věrná proreformním "postsametovým" myšlenkám 1989 a 3x řekla ne socialisté vládě Jiřího Paroubka. Byl to rok dobrý, úspěšný a česká metropole se dostala mezi deset nejúspěšnějších regionů Evropy.

MICHAL VIEWEGH spisovatel

První půlrok byl smutný, v březnu zemřel táta, takže jsme se z toho vzpamatovávali. Profesně to byl ale úspěšný rok. Vyšla mi kniha Báječný rok (Deník 2005). Musím říci, že patří k nejúspěšnějším a přišlo mi na ni velké množství ohlasů, nesmírně milých. Také mám radost, že se film Účastníci zájezdu umístili jako nejúspěšnější český film. Za sebou jsme nechali všechny možné americké filmy, jako je James Bond nebo Piráti z Karibiku. To byla také báječná zpráva.

JIŘÍ VEJDĚLEK režisér Účastníků zájezdu - nejúspěšnějšího filmu roku

Měl jsem zcela pracovní rok. Dodělávali jsme Účastníky zájezdu, potom jsme čekali, jak dopadnou u diváků, a pak jsme už lítali v novém filmu Roming, který jsem natočil podle scénáře Marka Epsteina: v létě a na podzim jsme točili, před vánocemi jsem dostříhal a teď nás ještě čekají dokončovací práce. Doufám, že nám udělá přinejmenším stejnou radost jako Účastníci zájezdu a stejnou radost že udělá divákům - je to komedie s Bolkem Polívkou a Marianem Labudou. Doufám také, že bude vtipná, přestože mně osobně odoperovali v sedmi letech na žádost rodičů smysl pro humor - prý se to se mnou už tehdy nedalo vydržet. Teď se živím tím zbytkem mozku, který mi zůstal.

BÁRA NESVADBOVÁ spisovatelka

Byl to dost přelomový rok, protože Irena Pavlásková začala natáčet film Bestiář. Zdařilo se. Bylo rozkošné pozorovat, jak na filmovém plátně získávají podobu lidé, které jsem v knize popsala, a vidět, že to jsou identické postavy. Jinak to byl osobně trošku smutný rok, protože hodně lidí kolem mě je nemocných. Člověk se tak učí rozumět věcem, po nichž ani netouží. Ale patří to k dospělosti. Celkově ale převládá neuspokojivý pocit, protože člověk zjišťuje, že v této republice neexistuje žádná názorová platforma, a to jak politická, tak intelektuální. Všechno je poznamenáno individualismem -jako celá doba. Z toho je člověku smutno.

KAREL GOTT zpěvák

Mohl bych s klidem zazpívat: "To vám byl dobrý rok". Byl totiž opravdu mimořádně dobrý. Vyšlo všechno, do čeho jsem se pustil - úspěšné turné, nabité sportovní haly, deska s velkým symfonickým orchestrem a písněmi, které jsem si sám vybral, další deska pro děti v Německu, Zlatý slavík, no a v neposlední řadě narození Charlottky. Takže co bych si přál víc? Příští rok možná ubude viditelných úspěchů, tak trochu zmizím od února domácím fanouškům z očí na turné do Německa, kde mě čeká 54 vystoupení. Rozhodně to ale neznamená, že bych příští rok chtěl odpočívat.

VLADIMÍR FRANZ skladatel a výtvarník

Byl dobrý. V divadle jsem měl patnáct premiér a byly mezi nimi i věci, které se povedly jako hudba k inscenacím Dostojevského, Kráska a zvíře, Médea v Liberci. Národní divadlo uvedlo můj balet Zlatovláska, na sklonku roku se narodila symfonická předehra Měšťák šlechticem, na jeviště Divadla Semafor se vrátil muzikál Pokušení sv. Antonína a s Jiřím Suchým jsme se dohodli, že spolu spácháme western. Namaloval jsem řadu věcí, některé z nich jsou až do konce ledna k vidění na výstavě v Art Factory na Václavském náměstí v Praze. Tam jsem také vystavěl Babylónskou věž a nakoukl tak do kuchyně alternativcům. Bylo krásné léto a já jsem omítl barák, postavil plot a natřel ho hráškovou zelení, což se šmolkově modrou omítkou září na hony daleko. Ale je to krásné.

ZDENĚK ZELENKA scénárista a režisér

Byl pro mě až nečekaně pracovní. Připravovali jsme muzikál Golem a těší nás, že je na tři měsíce dopředu vyprodáno, denně ho vidí 1100 lidí. Zdá se, že zázraky se dějí, máme z toho s režisérem Filipem Renčem radost. Kromě toho jsem napsal a natočil pro televizi tři povídky s Miroslavem Donutilem, jednu pohádku Šípková Růženka a hlavně jsem se scénáristou Jiřím Hubačem pracoval na televizním filmu Hodina klavíru, který jsem natočil a právě teď dostříhal. Diváci se mohou těšit na Bolka Polívku, kterému Hubač napsal roli alkoholika. Je to krásná civilní role a Bolka Polívku uvidí diváci v docela jiné poloze než dosud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám