Hlavní obsah

Poradna: Mateřská dovolená a finance při pracovním poměru na dobu určitou

Těhotenství a mateřství jsou dvě velmi důležité životní situace, které se dotýkají nejenom našeho osobního, ale i pracovního života. Aby bylo matkám toto pro ně náročné období co nejvíce ulehčeno, poskytuje se jim tzv. mateřská dovolená a vyplácí se peněžitá pomoc v mateřství. Oba instituty jsou často shrnovány pod názvem mateřská, i když spolu až tak bezprostředně nesouvisí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Mám dotaz, jestli mám nárok na mateřskou dovolenou, pokud jsem zaměstnaná na dobu určitou a to od 23. 4. 2012 do 30. 9. 2012. Před tím jsem byla zaměstnaná u jiné firmy od 1. 6. 2010 do 19. 4. 2012. Zajímá mě, jestli se těch 270 dní počítá, i když jsem přerušila zaměstnání.

Mateřská dovolená

Zaměstnavatel je povinen zaměstnankyni poskytnout v souvislosti s pokročilým těhotenstvím, porodem a péčí o narozené dítě pracovní volno. Zaměstnankyně je tak ze zákona omluvena a nemusí vykonávat svoji práci. Jelikož ovšem nekoná práci, nenáleží jí za tuto dobu mzda a ani náhrada mzdy. Délka mateřské dovolené činí 28 týdnů (37 týdnů při vícečetném porodu) a zaměstnankyně na ni nastupuje v termínu, který si sama určí - obvykle 6 týdnů, nejdříve však 8 týdnů před očekávaným dnem porodu.

Právo na mateřskou dovolenou by vám tak vzniklo pouze v případě, že byste na ni měla nastoupit ještě před skončením vašeho pracovního poměru na dobu určitou, tedy před 30. 9. 2012. Mateřská dovolená by však trvala pouze do 30. 9. 2012, kdy by váš pracovní poměr skončil.

Po tomto datu byste již práci pro zaměstnavatele vykonávat nemusela, čerpání mateřské dovolené by tedy nemělo žádný efekt. Stejně tak by tomu bylo i v situaci, kdy by termín nástupu na mateřskou připadal v úvahu až po 30. 9. 2012. Skončení pracovního poměru na dobu určitou uplynutím sjednané doby totiž nastane bez ohledu na to, zda je zaměstnanec v takzvané ochranné době. Ochrannou dobou jsou právě například těhotenství či čerpání mateřské dovolené, uplatní se však jen při výpovědi či okamžitém zrušení.

Peněžitá pomoc v mateřství

Peněžitá pomoc v mateřství je dávkou nemocenského pojištění poskytovanou v rámci sociálního zabezpečení. Vyplácí vám ji tedy okresní správa sociálního zabezpečení, ne zaměstnavatel. Abyste mohla požádat o vyplácení dávky, je nutná vaše účast na nemocenském pojištění.

Pokud již práci nevykonáváte, přestáváte být účastníkem tohoto pojištění. Zákon na tuto situaci myslí a stanovuje tzv. ochrannou lhůtu. Pokud zaměstnankyni skončil pracovní poměr v době těhotenství, může v ochranné lhůtě 180 kalendářních dnů od jeho skončení nastoupit na peněžitou pomoc v mateřství. Na peněžitou pomoc v mateřství lze nastoupit nejdříve 8 týdnů před očekávaným dnem porodu.

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství vám tak může vzniknout nejpozději ke dni 29. 3. 2013 (očekávané datum porodu nejpozději ke dni 24. 5. 2013).

Podmínky pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství

Aby vám vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství, musíte být účastna na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství. Tuto podmínku budete splňovat, i kdybyste o peněžitou pomoc v mateřství zažádala až v poslední den ochranné lhůty. Budou se vám totiž započítávat doby z obou předchozích zaměstnání.

Doba vyplácení peněžité pomoci v mateřství

Peněžitá pomoc v mateřství vám bude vyplácena po podpůrčí dobu, která činí 28 týdnů (37 týdnů při vícečetném porodu) a začíná dnem, který určíte v období od počátku osmého týdne do počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu. Pokud v tomto období tento den neurčíte, nastává nástup na peněžitou pomoc v mateřství počátkem šestého týdne před očekávaným dnem porodu.

Shrnutí

Mateřská dovolená a peněžitá pomoc v mateřství jsou na sobě nezávislé. Tedy abyste mohla pobírat peněžitou pomoc v mateřství, nemusíte zároveň čerpat mateřskou dovolenou. Postačí pokud splníte podmínky pro její pobírání (doba předchozího pojištění a účast na pojištění, případně žádost v rámci ochranné lhůty).

Odpovídaly Barbora Kudrhalt Suchá a Lucie Neuvirtová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám