Hlavní obsah

Poradna: Návrat z nemocenské

Každý během pracovního života onemocní a nemůže po určitou dobu pracovat. Léčení v některých případech trvá i několik měsíců. V případě dlouhodobých absencí pak zaměstnavatelé často musí přijmout za nemocného zaměstnance náhradu. Existují však pravidla, koho si zaměstnavatel po návratu nemocného zaměstnance má ponechat?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Vracím se po dlouhé nemoci (18 měsíců) zpět do zaměstnání, ale moje pozice byla obsazena jiným zaměstnancem. Nabídku s neodpovídající náplní práce, pracovní docházkou i platem jsem odmítla. Mohu se dožadovat původní pozice? Může mě zaměstnavatel propustit bez odstupného?

Návrat do práce po pracovní neschopnosti

Zaměstnavatel je povinen zařadit zaměstnance, který se vrací do práce po skončení pracovní neschopnosti, zpět na jeho původní práci a pracoviště. Zaměstnanec se tak zjednodušeně má po nemoci vrátit zpět na „svoji původní židli“.

Nemůže-li však zaměstnavatel zaměstnance zařadit zpět na původní práci, neboť ta v mezidobí odpadla (pracovní pozice byla např. zrušena), může zaměstnance zařadit na jinou práci odpovídající jeho pracovní smlouvě. Důvodem pro zařazení zaměstnance vracejícího se po nemoci však rozhodně nemůže být skutečnost, že zaměstnavatel obsadil pracovní pozici jiným zaměstnancem.

Dva zaměstnanci na jedné pozici

V případě dlouhodobé absence zaměstnavatelé často řeší provozní komplikace v souvislosti s absencí zaměstnance přijetím jiného. Při tomto postupu by však zaměstnavatelé měli být opatrní a nového zaměstnance přijímat vždy pouze na dobu určitou, tedy na dobu absence nemocného zaměstnance.

Pokud totiž zaměstnavatel výše uvedené pravidlo poruší a zastupujícího zaměstnance přijme na dobu neurčitou, nastane po návratu nemocného zaměstnance situace, kdy budou dva lidé zaměstnáni na stejné pozici. Ani jeden ze zaměstnanců přitom nebude nadbytečný a ani u jednoho nebudou zákonné důvody pro převedení na jinou práci bez souhlasu zaměstnance.

V takovémto případě pak zaměstnavateli nezbývá než jednoho z těchto zaměstnanců dát na překážky v práci – s tím, že půjde o překážky na straně zaměstnavatele s nárokem na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku. Jelikož je to zaměstnavatel, kdo svým jednáním způsobil, že na jedné „židli“ sedí současně dva zaměstnanci.

Jediným zákonným řešením této situace je dohoda zaměstnavatele s jedním ze zaměstnanců na skončení pracovního poměru nebo na změně druhu práce. Taková dohoda však může být obtížná a pro zaměstnavatele potenciálně i velmi drahá.

Shrnutí případu

Pokud se nyní vracíte po nemoci zpět do práce, můžete požadovat, aby vás zaměstnavatel zařadil zpět na průvodní práci a pracoviště. Skutečnost, že zaměstnavatel toto místo obsadil jiným zaměstnancem, je problémem zaměstnavatele, který musí vyřešit – v tomto případě není dán žádný zákonný důvod, aby vám zaměstnavatel mohl dát výpověď nebo vás jednostranně převedl na jinou práci.

Odpovídala Nataša Randlová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Poradna: Úraz na cestě do zaměstnání

V zimě dochází na namrzlých chodnících k mnoha úrazům. Zejména ranní cesta do práce, kdy chodníky často ještě nejsou ošetřeny, může být docela nebezpečná –...

Výběr článků

Načítám