Hlavní obsah

Poradna: Kamery na pracovišti – co si může zaměstnavatel dovolit?

Prostřednictvím kamerového systému se v dnešní době nejeden zaměstnavatel snaží chránit svůj majetek, ale také bezpečí zaměstnanců. Použití kamer se v tomto směru jeví jako jednoduché a finančně dostupné řešení. Při snímání pracoviště kamerovým systémem ovšem logicky dochází k určité míře narušování soukromí zaměstnanců. Jaká pravidla pro tuto situaci stanoví zákon?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Pracuji ve firmě, kde se výrobky vyrábí na složitých strojích a často i při vysokých teplotách ve směnném provozu. Zaměstnavatel zavedl kamerový systém, který zdůvodnil mimo jiné i péčí o bezpečnost zaměstnanců. V poslední době tento systém rozšiřuje i do kanceláří tak, aby kamery pečlivě snímaly monitory počítačů. Kam až může zaměstnavatel s tímto postupem zajít?

Sledování pracoviště kamerovým systémem

Při instalaci kamerového systému by si měl každý zaměstnavatel položit otázku, zda míra zásahu do soukromí „sledovaných“ zaměstnanců nepřevýší míru majetkového či bezpečnostního rizika, jež se zaměstnavatel touto cestou snaží omezit. To, zda je umístění kamer na pracovišti po právní stránce v pořádku či ne, ovlivňuje celá řada faktorů. Může jít např. o specifika prostor, které kamera zabírá, účel, se kterým zaměstnavatel kamery instaluje nebo to, zda kamera pořizuje záznam či nikoli.

Kamerový systém by měl sloužit k zabezpečení majetku zaměstnavatele či života a zdraví zaměstnanců. Instalaci kamerového systému může dále odůvodnit i zvláštní povaha činnosti zaměstnavatele (např. provoz banky nebo směnárny). Naopak, používání kamerového systému pro účely sledování pracovní výkonnosti zaměstnanců je z hlediska práva nepřiměřené.

Monitoring navíc musí vždy probíhat s vědomím zaměstnanců. Zaměstnanci musí být seznámeni s důvodem, rozsahem a způsobem, jakým je monitorování prováděno.

Zásah do soukromí zaměstnanců

Při monitorování pracoviště logicky dochází k určité míře narušování soukromí zaměstnanců. Podstatné je, zda je takovýto zásah přiměřený a zda nelze stejného efektu docílit jinými prostředky. Pokud zaměstnavatel instaluje kamery např. do výrobních prostor, ve kterých zaměstnanci pracují se složitými a drahými stroji a přístroji, bude instalace kamer pravděpodobně přiměřeným zásahem (avšak i zde by bylo třeba zhodnotit konkrétní podmínky a detaily plánovaného monitoringu).

Umisťování kamer do prostor kanceláří však bude problematičtější. Zaměstnavatel by v takovém případě musel své jednání podložit skutečně silným argumentem a i v takovém případě by musel míru narušování soukromí zaměstnanců co možná nejvíce omezit. V žádném případě však nebude oprávněn snímat monitory počítačů nebo obličeje zaměstnanců.

Shrnutí

Z vašeho dotazu vyplývá, že váš zaměstnavatel používá kamerový systém nejen k ochraně svého majetku a zajištění bezpečí na pracovišti, ale také ke sledování pracovní výkonnosti zaměstnanců, čímž nepřiměřeně narušuje jejich soukromí a překračuje zákon.

Doporučujeme vašeho zaměstnavatele na jeho protiprávní jednání nejprve upozornit a situaci vyřešit „po dobrém“. V případě že odmítne, doporučujeme obrátit se s podnětem buď na Státní úřad inspekce práce, nebo přímo na Úřad pro ochranu osobních údajů.

Odpovídali  Nataša Randlová a Daniel Oborák z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Těhotenství a riziková práce

Řada žen dnes vykonává fyzicky náročné práce nebo pracuje s chemikáliemi a nejrůznějšími druhy záření. Ačkoli tyto práce jejich zdraví běžně neohrožují, mohou...

Výběr článků

Načítám