Hlavní obsah

Poradna: Pracovní neschopnost, skončení pracovního poměru a výplata nemocenské – na co máte právo?

Plánované prodloužení vašeho pracovního poměru na dobu určitou vám zničehonic překazí úraz – zaměstnavatel totiž není ochoten čekat na vás dva měsíce, které potřebujete na nutnou rekonvalescenci. Jak vám bude vyplácena nemocenská?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
V listopadu 2015 jsem nastoupil do nového zaměstnání. Smlouvu jsem dostal jen na šest měsíců (do 30. 4. 2016) s tím, že po jejich uplynutí mi smlouvu prodlouží. Na lyžích jsem si ale udělal úraz a na 25. 4. mám naplánovanou operaci kolene, kvůli které prý budu muset být dva měsíce na neschopence (doteď jsem v práci nechyběl). Když jsem o tom informoval zaměstnavatele, oznámil mi, že za těchto okolností mi smlouvu pravděpodobně neprodlouží. Kdo mi potom zaplatí nemocenskou?

Kompenzace příjmu

V době dočasné pracovní neschopnosti (DPN) – ať už je jejím důvodem běžná nemoc typu chřipky anebo dlouhodobě plánovaná operace s časově náročnou rekonvalescencí – musí být dočasný výpadek příjmu zaměstnanci určitým způsobem kompenzován. To se děje dvěma způsoby: 1) náhradou mzdy vyplácené ze strany zaměstnavatele a 2) nemocenskými dávkami vyplácenými státem.

Náhrada mzdy

V prvních 14 dnech DPN zabezpečuje nemocného zaměstnance jeho zaměstnavatel, a to vyplácením náhrady mzdy ve výši 60 % průměrného výdělku. Výjimkou z tohoto pravidla jsou první tři pracovní dny nemoci, kdy zaměstnanci nenáleží žádná kompenzace (tzv. karenční doba).

Aby se zaměstnavatel nemohl své povinnosti zabezpečit nemocného zaměstnance jednoduše zbavit, obsahuje zákoník práce speciální ustanovení chránící zaměstnance před skončením pracovního poměru. Tato ustanovení se ale bohužel nevztahují na skončení pracovního poměru na dobu určitou uplynutím doby – takový zaměstnanec tedy žádnou speciální úpravou chráněn není a jeho pracovní poměr skončí posledním dnem sjednané doby, a to bez ohledu na vážnost a délku nemoci.

Nemocenské

Po uplynutí prvních 14 dní DPN se povinnost zabezpečit zaměstnance přenáší ze zaměstnavatele na stát a za splnění daných podmínek náleží zaměstnanci dávky plynoucí z nemocenského pojištění (tzv. nemocenské). Těmito podmínkami je zejména zaměstnání zakládající účast na pojištění (tj. pracovní poměr, DPČ nebo DPP s příjmem nad 10.000 Kč), výkon práce na území ČR a sjednaný příjem ve výši nejméně 2.500 Kč (tzv. rozhodný příjem).

Další podmínkou vzniku nároku na výplatu nemocenského je poté uznání za dočasně práce neschopného ze strany kteréhokoli lékaře (nemusí to nutně být praktický lékař zaměstnance), a to buď kdykoli za trvání pracovního poměru nebo v sedmidenní ochranné lhůtě po jeho skončení.

Shrnutí

Pokud splňujete výše popsané podmínky a kvůli plánované operaci budete lékařem uznán práceneschopným od 25. 4., kdy máte nastoupit na operaci, bude vám zaměstnavatel vyplácet náhradu mzdy od tohoto dne do dne skončení vašeho pracovního poměru uplynutím sjednané doby, tedy do 30. 4. Od 1. 5. poté budete dočasně bez náhrady mzdy i nemocenských dávek a následně, od 9. 5. (tedy od 15. dne trvání vaší DPN) vám vznikne nárok na nemocenskou.

Odpovídala Lucie Hořejší z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Příliš dlouhá přestávka na oběd

Zaměstnavatel musí zaměstnanci podle zákoníku práce poskytovat přestávku na jídlo a oddech. Co když se však čerpání takové přestávky zaměstnanci nehodí...

Výběr článků

Načítám