Hlavní obsah

Úřad práce začne od dubna poskytovat příspěvek na dojíždění

Novinky, kil

Uchazeči o zaměstnání, kteří budou nastupovat do práce mimo obec, ve které mají bydliště, mohou před svým nástupem do zaměstnání požádat Úřad práce ČR o příspěvek na podporu regionální mobility.

Foto: Profimedia.cz

Pokud ÚP ČR žádost o příspěvek schválí, uzavře s žadatelem písemnou dohodu.

Článek

ÚP ČR začne příspěvek poskytovat v rámci pilotního provozu od dubna 2016 v pěti krajích – v Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském a Karlovarském.

Hlavně pro dlouhodobě nezaměstnané

Požádat o příspěvek mohou klienti, kteří jsou v evidenci Úřadu práce ČR déle než 12 měsíců. Žádost může podat také uchazeč či zájemce o zaměstnání, který je bez práce i kratší dobu, pokud o ni přišel, či přijde, v důsledku hromadného propouštění. Zároveň musí být splněna podmínka, že nový zaměstnavatel uzavře se zaměstnancem pracovní poměr na dobu neurčitou nebo na dobu určitou delší než 12 měsíců.

V pracovní smlouvě musí být také uvedeno konkrétní místo výkonu práce, tedy adresa. Příspěvek nemůže ÚP ČR poskytnout žadateli, který u nového zaměstnavatele v posledních 24 měsících už pracoval nebo který bydlí ve stejné obci, jako je místo výkonu práce.

Podmínkou pracovní smlouva

V rámci žádosti je třeba uvést datum nástupu do nového zaměstnání, místo výkonu práce a následně také předložit pracovní smlouvu. Pokud ÚP ČR žadateli žádost schválí, uzavře s ním písemnou dohodu. Zaměstnanec pak bude každý měsíc dokládat výplatní list, který mu zaměstnavatel vydá za odpracovaný kalendářní měsíc, a částku obdrží až po předložení tohoto dokumentu. Právě na jeho základě ÚP ČR prověří nárok na příspěvek za konkrétní měsíc, a to podle docházky do zaměstnání a výše hrubé mzdy.

Za dobu absence na pracovišti a také v případě, že výše hrubé mzdy žadatele přesáhne v konkrétním měsíci výši průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí předcházejícího roku, ÚP příspěvek nevyplatí. Doba poskytování příspěvku bude činit maximálně 12 měsíců. Formulář žádosti bude v nejbližších dnech k dispozici na integrovaném portálu MPSV – http://portal.mpsv.cz/sz/zamest/kestazeni. Zájemcům jej také poskytnou zaměstnanci příslušných kontaktních pracovišť ÚP ČR.

Posílení mobility uchazečů o práci

"Prostřednictvím tohoto nástroje aktivní politiky zaměstnanosti posílíme mobilitu klientů. Právě omezená možnost dojíždění za prací je kromě neodpovídající kvalifikace jednou z bariér, která snižuje šance uplatnění nezaměstnaných na trhu práce," vysvětluje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Výše příspěvku se bude pohybovat v rozmezí od 1000 Kč do 3500 Kč měsíčně podle dojezdové vzdálenosti. Přitom minimum je 10 kilometrů. Výjimku v tomto případě budou tvořit žádosti, kdy mezi bydlištěm a místem výkonu práce prokazatelně neexistuje pravidelné spojení veřejnou dopravou (VD). Na nejvyšší částku pak dosáhnou ti, kdo budou za prací dojíždět více než 50 km.

Dojezdová vzdálenostVýše měsíčního příspěvku
do 10 kmbez nároku, není-li spojení VD, 1000 Kč
10–25 km1500 Kč
25–50 km2500 Kč
nad 50 km3500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám