Hlavní obsah

Společenská odpovědnost firem roste

Novinky, kil

Ke konci ledna 2016 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) 59 533 osob se zdravotním postižením tedy 12,7 % z celkového počtu uchazečů. Na podporu jejich zaměstnávání poskytl během loňského roku celkem 4,38 mld. Kč.

Foto: Profimedia.cz

Pro práci OZP často stačí jen vhodně upravit pracovní prostředí.

Článek

V České republice žije zhruba jeden milion osob se zdravotním postižením (OZP). Ne každému z nich se ale podaří najít vhodnou práci. Kvůli zažitým stereotypům a předsudkům řada těch, kteří už nějakou diagnózu mají, ji raději vůbec nepřiznají. V opačném případě se totiž znatelně snižuje jejich šance na získání práce.

Postižení nemusí být přítěží

Proto se stát snaží zaměstnavatele motivovat například prostřednictvím příspěvků, které poskytuje Úřad práce ČR, a to na vytvoření chráněného pracovního místa (CHPM) a následně také na úhradu nákladů spojených s jeho provozem. Podmínkou je, že takové místo musí být obsazeno minimálně tři roky.

„V zaměstnávání osob se zdravotním postižením bychom si měli vzít příklad z praxe ve vyspělých státech. Tito lidé rozhodně nemusí být pro firmy přítěží, ale naopak přínosem,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Stačí upravit pracovní prostředí či dobu

„Často stačí jen vhodně upravit pracovní prostředí, zařazení nebo pracovní dobu a zaměstnavatelé tak mohou získat spolehlivého zaměstnance, jehož pracovní výkon bude srovnatelný s tím, jaký odvádí jeho „zdravý“ kolega,“ doplňuje ředitel Odboru zaměstnanosti generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín.

Vedle příspěvku i sleva na dani

Pokud firma zaměstnává osoby se zdravotním postižením, může také uplatnit slevu na dani. V případě každého pracovníka s 1. nebo 2. stupněm invalidity činí sleva na dani 18 tis. Kč, v případě zaměstnance ve 3. stupni invalidity pak 60 tis. Kč ročně.

Z celkového počtu volných pracovních míst, která v lednu zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR nabízeli, jich bylo 10 355 vhodných pro osoby se zdravotním postižením.

„Jde o vůbec nejvyšší počet pozic určených OZP od počátku sledování, tedy od roku 2010. Tehdy v lednu jich ÚP ČR evidoval 1 850. I tento vývoj potvrzuje dobrou kondici české ekonomiky a navíc fakt, že se firmy v ČR rozhodly vydat cestou společenské odpovědnosti,“ uzavírá Kateřina Sadílková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám