Hlavní obsah

Investice do kvalitního výběru zaměstnanců se vyplatí

Novinky, kil

Personální společnost Advanced Search Technology vyhodnotila svá interní data zachycující období mezi léty 2007 až 2015. Cílem šetření bylo prozkoumat délku pracovního poměru agenturou umístěných kandidátů a nejčastější důvody jejich odchodu.

Foto: Profimedia.cz

Zejména v případě velmi zkušených programátorů se roztáčí platová spirála.

Článek

Výsledky analýzy ukázaly, že více než polovina (53 %) agenturou doporučených kandidátů v oboru informačních a komunikačních technologií (ICT) spolupracuje s klientem déle než 4 roky, hranici 3 let pak překoná 71 % z nich.

Kandidáti jsou pro zaměstnavatele přínosem

„Vezmeme-li v úvahu, že do těchto čísel se promítá i období tzv. ekonomické krize v roce 2010 a že se jedná o vysoce kvalifikované pracovníky, kteří disponují velmi poptávanými profesními zkušenostmi, můžeme být s těmito výsledky rozhodně spokojeni. Na obsazované pozice vybíráme vhodné kandidáty, kteří jsou pro naše klienty dlouhodobým přínosem a vyplácející se investicí,“ konstatoval Lukáš Dočkal, řídící partner společnosti Advanced Search Technology.

Roztočí se platové spirála

V oblasti ICT jsme přitom svědky velmi výrazně stupňující se převahu poptávky před nabídkou. Počet volných pozic a náborové plány společností rostou, některé budou mít nejspíše problém své současné zaměstnance udržet, zatímco pro jiné to bude znamenat nutnost navýšit své náborové rozpočty. „Zejména v případě velmi zkušených programátorů se roztáčí platová spirála, kdy, byť jsou řadovými zaměstnanci, jejich příjmy jsou dnes často vyšší než příjmy managementu v jiných oborech,“ připomíná Dočkal.

Odcházejí kvůli nenaplněným představám či penězům

Průzkum společnosti Advanced Search Technology také identifikoval na základě získaných dat od kandidátů a klientů nejčastější příčiny vedoucí k ukončení vzájemné spolupráce.

V 90 % případů vede k ukončení spolupráce se zaměstnavatelem rozhodnutí zaměstnance. Hlavními důvody jsou nevyhovující pracovní náplň (nenaplnění představ) nebo finanční podmínky spolupráce. A to především v souvislosti s objevující se alternativou jiné pracovní nabídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám