Hlavní obsah

ÚS se zastal propuštěného vychovatele, který si stěžoval na diskriminaci

Brno

Ústavní soud (ÚS) se v úterý zastal muže, který byl v roce 2012 propuštěn z pozice vychovatele v dětském domově v Uherském Hradišti. Zaměstnavatel to odůvodnil absencí jeho vzdělání v oboru sociální pedagogiky. Zkušený vychovatel s dlouhou praxí ale tvrdil, že se mu nadřízení pomstili za dřívější kritiku a dopustili se vůči němu diskriminace kvůli pohlaví. V zařízení totiž zůstával jako poslední muž.

Foto: Miroslav Sova

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Okresní soud v Uherském Hradišti žalobě původně nevyhověl. Vychovatel neuspěl s odvoláním ke zlínské pobočce krajského soudu ani s následným dovoláním k Nejvyššímu soudu. Po zásahu ústavních soudců kauzu znovu projedná krajský soud.

„ÚS nepředjímá, jak řízení dopadne, ale vyžaduje, aby bylo postupováno řádným způsobem a aby obecné soudy napravily vytýkané chyby,” řekl soudce zpravodaj Jan Filip. Justice prý zatím nepostavila najisto, zda se muž skutečně nestal terčem nějaké formy diskriminace či takzvaného bossingu.

Důkazní břemeno nejprve nese diskriminovaný

U nepřímé diskriminace jsou mnohdy naplněny právní důvody výpovědi, ale za nimi může být nějaká skrytá motivace, podotkl Filip. Soudy v dosavadním řízení považovaly mužovo tvrzení o diskriminaci za vyvrácené, a to zejména s poukazem na zjištění kontrolních orgánů, které na pracovišti nerovné zacházení ani bossing nezjistily.

V podobných sporech nese takzvané důkazní břemeno nejprve diskriminovaný člověk, který musí poukázat na podezřelé okolnosti. Poté musí druhá strana dokázat, že za jejím postupem nebyly diskriminační důvody. Do druhé fáze justice v mužově kauze vůbec nepostoupila.

Žena mohla dostudovat, muž dostal výpověď

Krajský soud však měl v odvolacím řízení k dispozici zprávy kanceláře veřejného ochránce práv, jejíž pracovníci v zařízení zjistili závažné nedostatky. Odvolací instance se s obsahem zpráv nijak nevypořádala, přestože potvrzoval v některých bodech mužovu verzi událostí. Šlo například o způsob odměňování zaměstnanců, výrazně feminní prostředí a ukončování pracovních poměrů výhradně s muži.

Justice nyní musí znovu vzít v úvahu všechny zprávy kontrolních orgánů, které domov navštívily. V původním řízení k nim soudy přistoupily podle ústavních soudců formalisticky.

Justice chybovala také v tom, že nevzala v potaz osud ženy, která v domově taktéž pracovala bez patřičného vzdělání. Zatímco ona dostala možnost dostudovat, muž obdržel výpověď.

Reklama

Související články

Trh práce diskriminuje padesátníky

Téměř třetinu nezaměstnaných dnes tvoří lidé po padesátce. Přitom mají zkušenosti, jsou zodpovědní a dobře spolupracují. Jenže mezi některými zaměstnavateli...

Jak si poradit s výpovědí?

Chystáte se podat výpověď, ale nevíte, jak přesně máte postupovat? Nebo jste ji naopak dostali a nejste si jistí, jestli váš zaměstnavatel postupoval správně?...

Výběr článků

Načítám