Hlavní obsah

Poradna: Co znamená ztráta řidičského průkazu pro řidiče z povolání?

Ztráta řidičského oprávnění je pro člověka zvyklého jezdit často autem velkou komplikací. Co teprve, pokud o řidičský průkaz přijde řidič z povolání a navíc ze zdravotních důvodů, kde se nedá očekávat, že by mu byl řidičský průkaz brzy vrácen. Může takový řidič pokračovat v práci nebo musí sám dát výpověď? A pokud mu v takovém případě dá výpověď zaměstnavatel, má nárok na odstupné?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Jsem řidič z povolání a od července jsem v pracovní neschopnosti (nešlo ale o pracovní úraz ani o nemoc z povolání). Ze zdravotních důvodů mi byl odebrán řidičský průkaz. Pracovní neschopnost sice můžu ukončit, ale nemůžu vykonávat profesi řidiče a zaměstnavatel pro mne jiné uplatnění nemá. Pokud dostanu od zaměstnavatele výpověď, je povinen mi vyplatit odstupné anebo musím odejít sám?

Řidičský průkaz jako předpoklad pro řádný výkon práce

Zákony upravující provoz na pozemních komunikacích stanoví, že řídit motorové vozidlo může jen držitel řidičského oprávnění. Pro pracovní právo z toho plyne, že platný řidičský průkaz je tzv. předpokladem pro řádný výkon práce řidiče z povolání. Odebrání řidičského průkazu u řidiče z povolání znamená, že přestal splňovat předpoklady pro výkon své práce. Zaměstnavatel toto nemůže prominout a nechat zaměstnance dál pracovat jako řidiče (zákony mu neumožňují nechat řídit vozidlo osobu bez řidičského průkazu).

Skončení pracovního poměru pro nesplňování předpokladů pro řádný výkon práce

V případech, kdy zaměstnanec nesplňuje předpoklady pro řádný výkon práce, dává zákoník práce zaměstnavateli na výběr. Buď se může se zaměstnancem dohodnout na jiném, vhodnějším pracovním zařazení (ale není to povinnost zaměstnavatele), nebo se může se zaměstnancem rozloučit výpovědí pro nesplňování předpokladů pro řádný výkon práce. Jde o výpověď s dvouměsíční výpovědní dobou a bez nároku na odstupné. Kdyby ale zaměstnavatel chtěl, může zaměstnanci přiznat jednorázovou částku, která však není odstupným – a podléhá zdanění.

V průběhu výpovědní doby může zaměstnavatel po zaměstnanci chtít i výkon jiné práce než řidiče, a to i kdyby s tím zaměstnanec nesouhlasil. Není samozřejmě vyloučeno, že zaměstnanec dá výpověď sám (rovněž s dvouměsíční výpovědní dobou), nebo že pracovní poměr skončí dohodou stran.

Jak do toho zapadá zdraví?

Pokud zaměstnanec kromě ztráty řidičského průkazu pozbude dlouhodobě zdravotní způsobilost k vykonávané práci (jinak než následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání, případně dosažením tzv. nejvyšší přípustné expozice), může zaměstnavatel zaměstnance vyslat na lékařskou prohlídku a podle výsledku se zaměstnancem rozvázat pracovní poměr i výpovědí z tohoto důvodu.

Pro zaměstnance je to „prašť jako uhoď“, protože i zde jde o výpověď s dvouměsíční výpovědní dobou, bez nároku na odstupné.

Shrnutí

Pokud jste tedy jako řidič z povolání přišel ze zdravotních důvodů o řidičský průkaz, nejspíše přijdete i o zaměstnání. Pracovní poměr můžete skončit sám výpovědí nebo dohodou se zaměstnavatelem. Pokud ani jedno z toho neučiníte, zaměstnavatel vám pravděpodobně dá výpověď z pracovního poměru – to může udělat až po skončení vaší pracovní neschopnosti. Bohužel však ani v jednom případě nemáte ze zákona nárok na odstupné.

Odpovídal Michal Vrajík z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám