Hlavní obsah

Struktura volných míst neodpovídá poptávce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Struktura nabídky volných pracovních míst v České republice se nesetkává s poptávkou. Proto je volných přes 100.000 pracovních míst, která nemá kdo obsadit. U příležitosti ocenění absolventů středních škol na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně to prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Foto: Profimedia.cz

Nezaměstnanost by mohla být nižší, kdyby struktura nabídky volných míst odpovídala poptávce.

Článek

"České republice se po delší době začalo dařit a snižuje se nezaměstnanost. Ta by mohla být ještě nižší, kdyby struktura nabídky volných míst odpovídala poptávce," uvedl Mládek.

Nezaměstnanost v České republice klesla v srpnu na 6,2 procenta z 6,3 procenta v červenci. Úřady práce evidovaly 450.666 lidí bez práce přitom volných pracovních míst v srpnu přibylo na 103.768, což je o téměř padesát tisíc (49.044) víc než před rokem.

V prvé řadě přesvědčit rodiče

Podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého je nutné přesvědčovat rodiče, aby si nemysleli, že jejich dítě musí studovat namísto učňovského oboru všeobecnou střední školu a pak vysokou školu. Nedostatek technicky vzdělaných lidí podle něj kritizují firmy ve všech regionech Česka.

Firmy hledají odborníky i v zahraničí

Některé strojírenské firmy dělají nábory odborníků i v zahraničí, například břeclavský výrobce výtahů a eskalátorů Otis na Slovensku. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák v pondělí v Brně potvrdil, že české firmy mohou přijmout až 5000 uprchlíků ze Sýrie. Uprchlíci ale podle něj musí mít potřebné vzdělání a dodržovat zákon.

Vedle odborného i jazykové vzdělání

Také podle Mládka je jednou z variant přijetí kvalifikované pracovní síly ze zahraničí. Český vzdělávací systém by podle něj měl více reagovat na poptávku ekonomiky. Zárukou prosperity do budoucna podle něj je kromě požadovaného vzdělání také jazyková a IT gramotnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám