Hlavní obsah

Trh práce tlačí na znalost jazyků

Právo, plk

Největší zájem o studium v jazykových školách mají lidé, kteří to se zdokonalováním znalostí cizího jazyka myslí vážně a jsou odhodlaní se někam posunout.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnavatelé na většinu pracovních pozic vyžadují alespoň základní znalost angličtiny.

Článek

„Většina našich studentů jsou pracující, dospělí lidé, kteří ať už na dovolené nebo při hledání nové práce zjistili, že i po několika nezdařených pokusech studia angličtiny se nikam neposunuli a pořád se při použití jazyka cítí hloupě. Mají hlavně strach mluvit,“ vysvětluje motivaci zájemců o studium Lucie Holubová, výkonná ředitelka jazykové školy LITE Ostrava, a dodává, že do její školy docházejí také studenti základních a středních škol, nejčastěji před maturitou.

Výuka na školách je často nedostačující

„Efektivita školní výuky angličtiny je na řadě škol minimální a je to na nich vidět. Ve školách se totiž neklade důraz na mluvení, ale na gramatiku, vše podle učebnic a různých doplňovacích cvičení, která jsou studentům ve výsledku u maturity k ničemu, když nejsou schopni složit větu a říct ji nahlas,“ dodala.

Alespoň základní znalost angličtiny

O jazykové kurzy mají lidé zájem hlavně proto, že je k tomu nutí situace na pracovním trhu. Zaměstnavatelé totiž na většinu pracovních pozic vyžadují alespoň základní znalost angličtiny. Což, jak míní Holubová, je pochopitelné, neboť právě angličtina je podle ní stále světovým jazykem číslo jedna.

Čeština je těžší

„V momentě, kdy tomuto jazyku člověk trošku porozumí, tak zjistí, že oproti češtině je mnohem jednodušší,“ ujišťuje Holubová a dodává, že zájemci o výuku jsou schopni naučit se plynule anglicky do jednoho roku pod podmínkou, že studium je opravdu intenzivní. „To je naše priorita a tajemství úspěchu. Samozřejmě ideální by bylo každodenní studium, ale to pro většinu studentů není tak jednoduché, nicméně čím častěji, tím lépe,“ zdůraznila ředitelka Holubová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám