Hlavní obsah

Hrad Helfštýn obsadili kováři z celého světa

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku obsadili o víkendu kováři z celého světa. Na největší evropské setkání mistrů černého řemesla dorazilo 522 účastníků, mezi nimi kováři z USA, Austrálie či Kanady. Jejich dovednost mohli sledovat i návštěvníci hradu.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Návštěvníci hradu Helfštýn mohli při Hefaistonu obdivovat umělecké kováře při práci.

Článek

Na Hefaiston letos přijeli kováři z 18 zemí světa. "Nejvíce zahraničních účastníků dorazilo z Rakouska, Slovenska a Německa, letos je tady také hodně Italů a kovářská skupina z Izraele," řekl kastelán hradu Jan Lauro. Řada kovářů se převlékla na hradě do kožených zástěr a pustila se do práce před očima návštěvníků.

Dlouholetá tradice

"Hefaiston je nejvýznamnější a nejdůležitější akcí, kterou Muzeum Komenského v Přerově pořádá. Má dlouholetou tradici, letos se koná již po čtyřiatřicáté. Akce na Helfštýně jsou zaměřeny na různé cílové skupiny, tou nejdůležitější jsou kováři," uvedl Radim Himmler, ředitel přerovského muzea, pod který hrad spadá.

Galerie pod širým nebem

V kovářskou baštu se hrad přeměnil nejen díky přítomnosti a práci kovářů, ale i kvůli stovkám exponátů, které s sebou na Helfštýn přivezli. Prostranství hradu se tak proměnilo v galerii pod širým nebem. Lidé obdivovali například plastiku zubra v životní velikosti, obřího draka, Fénixe, ale i betlém složený z kovaných figurek. "Loni jsme měli na hradě 358 vystavených exponátů, což byl rekordní počet. Letos jich máme 334," uvedl kastelán.

Nový exponát do sbírky

Velkou pozornost návštěvníků poutala i modrá zhruba metr vysoká plastika Malá mořská víla, která vznikla minulý týden při Kovářském fóru pod rukama dvojice slovenských kovářů. "Získali jsme do sbírky špičkovou práci, mám z toho obrovskou radost. Pánové dílo dokončovali až v pátek večer," dodal kastelán Lauro.

Umělečtí kováři se na Helfštýně setkávají od roku 1981. Z původní myšlenky představit lidem zapomenuté řemeslo se postupně stala světově uznávaná akce kovářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám