Hlavní obsah

Poradna: Jsem dlouho nemocný – může mě zaměstnavatel pro to vyhodit?

Může se to stát každému z nás – najednou nás překvapí nějaká nemoc, kterou nemůžeme jako jindy „přechodit“, ale opravdu nás donutí přestat pracovat a léčit se doma, nebo dokonce v nemocnici. Jenže co když je taková nemoc dlouhodobá a zaměstnavatel nás nemůže na pracovišti postrádat? Může si v takovém případě najít náhradu a rozvázat s námi pracovní poměr?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Jsem dlouhodobě v pracovní neschopnosti, kterou sice moje práce nezapříčinila, ale přesto už pravděpodobně po skončení neschopnosti nebudu moci nadále tuto práci vykonávat. Může mi dát zaměstnavatel z tohoto důvodu výpověď a mám nárok na odstupné, když mám pracovní poměr na dobu neurčitou?

Pracovnělékařská prohlídka

Pokud se zaměstnanec vrací zpět do práce po dlouhodobé pracovní neschopnosti, která trvala déle než 8 týdnů a zaměstnanec je zařazen do kategorie 2 a více, je zaměstnavatel povinen jej vyslat na mimořádnou pracovnělékařskou prohlídku, aby se ověřila zdravotní způsobilost zaměstnance k práci. Zaměstnavatel je oprávněn zaměstnance vyslat na mimořádnou prohlídku i v případě, že se jedná o zaměstnance zařazeného do 1. kategorie a/nebo jeho dočasná pracovní neschopnost byla kratší než 8 týdnů – zde však má pouze možnost, nejde o povinnost.

Ztráta zdravotní způsobilosti

Na základě pracovnělékařské prohlídky poskytovatel pracovnělékařských služeb (dříve známý jako „závodní lékař“) vydá lékařský posudek, ve kterém uvede, zda je zaměstnanec nadále zdravotně způsobilý ke své práci, případně za jakých podmínek, nebo zda zaměstnanec pozbyl dlouhodobě zdravotní způsobilost.

V případě, že zaměstnanec pozbyl dlouhodobě zdravotní způsobilost k práci, je poskytovatel pracovnělékařských služeb povinen uvést také důvod ztráty zdravotní způsobilosti, tj. zda příčina spočívá v pracovním úrazu / nemoci z povolání, nebo zda s výkonem práce vůbec nesouvisí (a jde o obecné zdravotní důvody).

Rozvázání pracovního poměru

Jestliže zaměstnanec pozbyl podle lékařského posudku dlouhodobě zdravotní způsobilost ke své práci, je zaměstnavatel oprávněn jej buď převést na jinou pro něj vhodnou práci, nebo s ním rozvázat pracovní poměr výpovědí pro dlouhodobou ztrátu zdravotní způsobilosti, a to:

buď z důvodu pracovního úrazu, nemoci z povolání nebo ohrožení touto nemocí – kdy je tato výpověď spojena s nárokem zaměstnance na odstupné nejméně ve výši dvanáctinásobku průměrného měsíčního výdělku;
nebo z důvodu nespočívajícího ve vykonávané práci – kdy zaměstnanci nárok na odstupné nevzniká.

Shrnutí

Po skončení vaší pracovní neschopnosti by vás zaměstnavatel měl bez dalšího vyslat k poskytovateli pracovnělékařských služeb na mimořádnou prohlídku za účelem ověření vaší zdravotní způsobilosti k práci – pokud lékař uvede v posudku jako závěr dlouhodobou ztrátu zdravotní způsobilosti, pak je zaměstnavatel oprávněn s vámi rozvázat pracovní poměr výpovědí, pokud vás nepřevede na jinou práci.

Pokud vám však zaměstnavatel dá z tohoto důvodu výpověď a podle posudku nebude mít důvod ztráty vaší zdravotní způsobilosti žádnou souvislost s vykonávanou prací, tak vám bohužel nevznikne nárok na odstupné.

Odpovídal David Borovec z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Zaměstnanci pod drobnohledem kamer

S každým rokem přibývá zaměstnavatelů, kteří prostřednictvím kamerových systémů monitorují svá pracoviště. Není divu, tento efektivní a účinný nástroj kontroly...

Poradna: Jak proplácet přesčasovou práci?

Zaměstnanec, který se nikdy nesetkal s přesčasovou prací, je dnes spíše výjimkou. Práci přesčas však lze nařídit jen výjimečně, a když ji zaměstnanec vykonává,...

Výběr článků

Načítám