Hlavní obsah

Trend se otočil, Češi jezdí pracovat na Slovensko

Novinky, kil

Není to tak dávno, kdy české a moravské firmy ochotně zajišťovaly pravidelný svoz pracovníků z blízkého okolí i ze zahraničí a autobusy pravidelně zajížděly do Polska či na Slovensko. Na jižní Moravě je to dnes naopak: Češi začali jezdit za prací na Slovensko. Vydělají tam totiž více než v Česku.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli slabému kurzu koruny vůči euru se Češi ohlížejí za prací v zahraničí.

Článek

Česká ekonomika je v dobré kondici a firmy na jihu Moravy by se rády vrátily ke staré praxi svážení zahraničních zaměstnanců z blízkého okolí autobusy. Jenže kvůli slabému kurzu koruny vůči euru už je předběhla slovenská konkurence. „U slovenských sousedů je totiž stejná situace. Slovenská ekonomika zažívá konjunkturu déle než ta naše a personální zdroje jsou tam vyčerpány,“ říká Marek Felkl z brněnské pobočky personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

A tak Moravané začali jezdit za prací do slovenských firem a zaměstnavatelé na obou stranách hranice se o kvalitní pracovníky přetahují. Na české straně jsou to strojírenské oblasti Zlínska, Uherskohradišťska a Hodonínska, z druhé strany leží průmyslové západní Slovensko.

Svozové autobusy tak pravidelně pendlují mezi městečky na jižní a východní Moravě a továrnami a montovnami od Bratislavy po Žilinu. Z Česka vozí zaměstnance například k Bratislavě do Volkswagenu nebo do firmy Eismann, která sídlí ve slovenské Holiči nedaleko Břeclavi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám