Hlavní obsah

V Česku chybí jazykově vybavení pracovníci

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na českém trhu chybí pracovníci se znalostí němčiny, holandštiny a skandinávských jazyků. Znalost těchto jazyků přitom může vést k navýšení mzdy až o 15 %. Vyplývá to z šetření ABSL, asociace sdružující lídry z oblasti podnikových služeb.

Foto: Profimedia.cz

Druhý či dokonce třetí cizí jazyk se učí stále málo studentů.

Článek

V Česku funguje v současnosti přes 150 center sdílených podnikových služeb (SSC), která představují významný zdroj zaměstnání, a to nejen v Praze, ale i v regionech, především v Brně, Ostravě, Olomouci či Pardubicích. Celkem dávají práci téměř šedesáti tisícům zaměstnanců. Centra pracují pro zákazníky z různých odvětví průmyslu v mnoha zemích, a proto je zde kladen mimořádně velký důraz na znalost cizích jazyků, a to i neobvyklých kombinací.

Tři jazyky se učí jen dvě procenta lidí

Na českém trhu je však velký nedostatek pracovníků, kteří ovládají němčinu, skandinávské jazyky a další méně obvyklé evropské jazyky, jako je holandština či maďarština. Firmy proto musí často nabírat cizince či rodilé mluvčí, kterých v současné době pracuje v oblasti sdílených podnikových služeb zhruba 15 %. Cizinci však často nejsou v České republice usazení, a tak obvykle na daném pracovním místě dlouho nevydrží.

„Jazykové vzdělání Čechů se postupem let výrazně zlepšuje. Bohužel jde ale vesměs o angličtinu, druhý či dokonce třetí cizí jazyk se učí stále málo studentů,“ říká Ota Kulhánek, prezident asociace ABSL, a dodává: „Podle dostupných údajů studuje dva jazyky v průměru 16 % z nich, tři pak pouhá 2 %.“

Centra sdílených služeb sice nabízejí jazykové kurzy jako standardní zaměstnanecký benefit, ovšem jen pro zdokonalení jazykových schopností svých pracovníků, kteří již při nástupu musí zvládat jazyk alespoň na úrovni C1.

Angličtina je základ, další jazyk nutností

Angličtina je dnes u většiny zaměstnavatelů brána jako základní požadavek. V podnikových službách je však důležitá i znalost dalších jazyků, přičemž některé jsou tak atraktivní, že zajistí uchazeči o práci i o 15 % vyšší nástupní plat. Jde především o němčinu, která se v poslední době pomalu vytrácí z českých škol, dále o holandštinu a skandinávské jazyky. Kromě angličtiny patří k nejvyhledávanějším jazykům v SSC němčina (20%), francouzština (8%), polština (5%), švédština (4%), holandština (4%), maďarština (3,5%), ruština (3%), dánština (3%), slovenština (2,5%), španělština (2,5%), finština a italština (2%).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám