Hlavní obsah

Při hledání letní brigády je důležitý pečlivý výběr

Novinky, kil

Devět z deseti středoškoláků hledá letní brigády. Potvrdila to anketa provedená inzertním webem a novinami Annonce ve spolupráci s Obchodní akademií v Kolíně. Máte-li doma studenta, který plánuje si během letních měsíců finančně přilepšit, dbejte na dodržení základních principů.

Foto: Profimedia.cz

U inzerované brigády je dobré zjistit, o jaký druh pracovní smlouvy se jedná.

Článek

„Na shánění brigády ještě určitě není pozdě. Mnoho firem vyvěšuje inzeráty až těsně před prázdninami, ať už se jedná o sezónní práce, či výpomoc v době dovolených,“ připomíná Renata Fišerová, ředitelka obchodu a marketingu inzertního webu a novin Annonce.

Prověření zaměstnavatele je základ

Pokud hledá středoškolák brigádu přes inzerát a nemá s konkrétním zaměstnavatelem předchozí zkušenosti, vyplatí se před nástupem zaměstnavatele prověřit. Vyhnete se tak nepříjemné zkušenosti s vymáháním výplaty. Nejlepší je obracet se na renomované firmy, které fungují už několik let.

„U inzerované brigády zjistěte, o jaký druh pracovní smlouvy se jedná, přesný popis pracovní činnosti, místo výkonu práce a v neposlední řadě informaci o odměně a způsobu jejího vyplacení. Ohlídat je třeba i vstupní poplatky a podmínky, které musí uchazeč splňovat (např. vlastnictví řidičského nebo potravinářského průkazu, jazykové znalosti apod.). “ upozorňuje Fišerová

Smluvní možnosti

Firmy uzavírají s brigádníky zpravidla dva druhy smluv, a to dohodu o pracovní činnosti (DPČ) a dohodu o provedení práce (DPP), které se liší zejména v maximálním možném počtu odpracovaných hodin. V některých případech pracují brigádníci pro firmy i na klasickou smlouvu o pracovním poměru uzavřenou na dobu určitou.

Věková omezení středoškoláků

Pro středoškoláky však v této oblasti platí další pravidla, která se úzce pojí s jejich věkem. „Pracovněprávní vztahy lze sjednávat až dnem, kdy dotyčná osoba dosáhne patnácti let a ukončí povinnou školní docházku. Délka směny osob mladších 18 let nesmí překročit 40 hodin týdně a jejich zaměstnavatel po nich nesmí vyžadovat práci přesčas ani práci v noci. Pokud je brigádník zaměstnán u více firem najednou, je třeba pracovní dobu sčítat. Obecně si studenti nejlépe přivydělají na DPP, neboť nemusejí odvádět sociální ani zdravotní pojištění, pokud jejich výdělek nepřekročí 10 tisíc korun měsíčně,“ uvádí Pavel Kropáček z advokátní kanceláře Kropáček LEGAL.

Minimální hodinová mzda

Výše odměny závisí čistě na vzájemné domluvě brigádníka se zaměstnavatelem. „Studenti Obchodní akademie Kolín v anketě uvádějí, že jsou nejčastěji ohodnoceni 60 až 80 Kč za hodinu,“ upřesňuje Fišerová. Zásadní je podle jejích slov pohlídat si, aby výše dohodnuté odměny nebyla nižší než minimální hodinová hrubá mzda (55 Kč). V takovém případě je zaměstnavatel povinen částku doplatit. Daň z vydělané částky činí zpravidla 15 %, studenti ovšem mohou po doložení potvrzení o studiu uplatnit slevu.

V nabídce vede segment služeb

Mezi nejatraktivnější brigády na léto patři práce na festivalu, hlídání dětí, výpomoc na letním táboře či místo číšníka a servírky. „Podle našich statistik roste přes léto tradičně nabídka práce v segmentu služeb. Přes inzerát hledá výpomoc řada restaurací a hospod kvůli otevřeným letním zahrádkám. Zájemci o manuální práce mohou najít uplatnění mimo jiné ve stavebnictví. I zde nabídka během letních měsíců vzkvétá,“ shrnuje Renata Fišerová z Annonce.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám